Helyi közélet

2012.03.09. 15:25

Záhonyi könyvadomány a felvidéki falvakba

Záhony - A napokban 23. alkalommal indultak adományozó útra a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - A napokban 23. alkalommal indultak adományozó útra a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.A határvárosi diákotthon a helyi önkormányzattal, az intézményekkel és a civil szervezetekkel együttműködve, másfél évtizede indította el jószolgálati útjait. Azóta 15 alkalommal Kárpátaljára, 6 esetben a Felvidékre, 2 ízben pedig Erdélybe vitt adományokat a kollégisták küldöttsége. Az utazások során a magyar tannyelvű iskolákat keresik fel új és használt tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő művekkel, folyóiratokkal, multimédiás ismerethordozókkal, esetenként ruházati és élelmiszer csomagokkal. Legutóbb a vajáni egyházi iskolába, valamint a nagyszelmenci alapiskolába látogattak el adományokkal a diákok és kísérőik A Nagykapos melletti, mintegy 800 lakosú Vaján alapiskoláját 10 éve működteti a református egyház, s azóta mind az infrastruktúrát, mind pedig a tanulói létszámot tekintve komoly fejlődésen ment át az intézmény. Amint azt Hudák Bálint igazgató elmondta, jelenleg közel másfél száz tanulót oktatnak, nevelnek a 9 évfolyamon.

Ezt követően a második világháború nyomán kettészakadt, szlovák-ukrán határ melletti Szelmenc szlovákiai felébe, Nagyszelmencre vezetett a záhonyiak útja. Itt három, magyarok lakta település 130 kisdiákja tanul az uniós támogatás nyomán pár éve felújított, tiszta és otthonos iskolaépületben. Dr. Hack László igazgató örömmel számolt be arról, hogy diákjaik az országos versengéseken is szép eredményeket mondhatnak magukénak. A fiatal és ambiciózus direktor büszkén mutatta be intézményét, megemlítve, hogy egyebek mellett iskolabusszal és műfüves pályával is rendelkeznek.

Miként az elmúlt években, most is több honi kiadó, antikvárium segítette a záhonyi kezdeményezést, míg a Magyar Lapkiadók Egyesülete ismétlődően folyóiratokkal, a Nyírzászló Bt. pedig nemzeti színű zászlókkal támogatja a karitatív utakat. A négy éve a Vöröskereszt Bázisiskolája címet is elnyert záhonyi kollégium a tanév végéig újabb kárpátaljai iskolák támogatását tervezi.

Oncsó Attila - Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában