Helyi közélet

2012.04.18. 15:12

A kamara szerint is aggályos az új ügyvédi eskü szövege

Nyíregyháza - Január 1-jétől az újonnan munkába álló  ügyvédek már egy új ügyvédi esküt tesznek, ami körül vita alakult ki, erre már Szabó Máté ombudsman és Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is felhívta a figyelmet.

Nyíregyháza - Január 1-jétől az újonnan munkába álló  ügyvédek már egy új ügyvédi esküt tesznek, ami körül vita alakult ki, erre már Szabó Máté ombudsman és Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is felhívta a figyelmet.Arról kérdeztük a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnökét dr. Halmos Tamást, hogy miben változott az eskü szövege, ez miért aggályos, kell-e újra esküt tenni a hivatalban lévő ügyvédeknek, és mi történik, ha valakinek minden papírja megvan a hivatás ellátásához, de esküt nem tesz?

Elnök úr elmondta: - Mátrai Márta képviselői indítványára fogadta el a parlament a törvényváltozást, ami az egyes közjogi tisztségviselők esküszövegén alapult. Ebben több olyan ponton változott az eskü szövege, amit levélben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke jelezett Navracsics Tibornak. Egy tavaly év végén született együttműködési megállapodás értelmében kellett volna egyeztetni erről. Aggályaink megegyeznek az ombudsman úr által kifogásolt részekkel. Az ügyvédi törvény alapján az kezdheti meg ügyvédi tevékenységét, aki határidőn belül letette az esküt. A területileg illetékes kamara a feltételek megléte esetén köteles felvenni.

Az új esküt csak a január 1-je után felvett ügyvédeknek kell letennie a már gyakorló ügyvédeknek nem. Aki nem tesz esküt, a fentiek alapján nem lehet ügyvéd. Ami aggályos, az a következő: a szövegben az van benne, hogy az ügyvéd a magyar nemzet javára gyakorolja hivatását, ez viszont kizárná azokat az eseteket, amikben az ügyfél érdeke ellentétes a magyar nemzet érdekével. Olyan dolgokra lehet gondolni, amikor valakinek vitája támad a NAV-al, egy védjegyoltalomban magyar hatósággal vagy más okból a magyar állammal. Eszerint az ügyvéd nem járhatna el, pedig lehet, hogy az állampolgárnak volt igaza. Még inkább problémás az, hogy az esküszöveg alapján az ügyvéd arra tesz fogadalmat, hogy a jogszabályokat betartja, és betartatja. Az első felével nincs gond, ám a betartatásra nincs eszközünk, az a hatóságoknak, vagy a bíróságnak a jogosítványa. A sajtóban már nyilvánosságot látott kifogásokra remélhetően megszületik a válasz, és sikerül úgy alakítani a törvényszöveget, hogy azt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is megfelelőnek találja - mondta dr. Halmos Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában