Helyi közélet

2012.04.27. 07:58

Az ifjúsági turizmus népszerűsítése az Eötvös Gyakorló Iskolában

Nyíregyháza - A globalizált világ ritmusváltásának káros következményeit már mindannyian érezhetjük, Az időzavar állandó kísérője lett életünknek. A felgyorsult tempó senkit sem kímél, próbára tesz felnőttet, gyermeket, mindannyiunk testi-, lelki- és idegrendszeri tűrőképességét.

Nyíregyháza - A globalizált világ ritmusváltásának káros következményeit már mindannyian érezhetjük, Az időzavar állandó kísérője lett életünknek. A felgyorsult tempó senkit sem kímél, próbára tesz felnőttet, gyermeket, mindannyiunk testi-, lelki- és idegrendszeri tűrőképességét.A negatív változások sajnálatos következménye, hogy a társadalom részét képező iskolás korosztály tagjai egyre nehezebben szocializálódnak, társas kapcsolataikat egyre több zavar jellemzi. Érzékelhetően egyre kevesebb türelmet tanúsítanak környezetük iránt, szabadidő-eltöltésük egyre kevésbé értékorientált, az iskolai nevelés számára pedig egyre kevésbé megközelíthetőek. Mozgásszegény életmódjuk következményeként jelentősen növekszik a súly-, illetve állóképességi problémákkal küzdők száma,

E kedvezőtlen tapasztalatok egyértelművé teszik, hogy a felnövekvő nemzedék fizikai és mentális állapotromlásának megállítása, az egészségkárosodások megelőzése, a mozgásgazdag és sportos életvitel iránti igény kialakítása, fejlesztése létfontosságú feladattá nőtte ki magát.

Sikeresen működő program

A problémák orvoslására kínálnak alternatívát az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai Huncsikné Karajz Györgyi tanítónő vezetésével, akik a NÉGY ÉVSZAK-NÉGY TÚRA címet viselő mozgalom meghirdetésével a 8-12 éves korosztály körében igyekeznek népszerűsíteni az ifjúsági turizmust, elsősorban hétvégi természetjáró túrák, országjáró kirándulások szervezésével, rendszeresítésével.

A turisztika kitűnő eszköz a mozgást háttérbe szorító életmód ellensúlyozására, ugyanakkor nemcsak az egészséges életmód fejlesztését jelenti, hanem közösségformáló erővel hat, segít megérteni és elfogadtatni a másságot, a világ sokszínűségét, ugyanakkor a nemzeti adottságok és nevezetességek megismertetésével hozzájárul az egészséges nemzeti öntudat kialakításához, felelősségteljes-gondolkodású ifjúságot nevel.

Az idestova már két éve sikeresen működő program nagy népszerűségnek örvend a diákok és szülők körében egyaránt.

A feladatot felvállaló pedagógusok hisznek abban, hogy a túrákon szerzett élmények, tapasztalatok hozzásegítik a korosztály tagjait ahhoz, hogy tudatosabb életvitelt folytassanak, legyen ön- és jövőképük, felnőve pedig felelősséggel viszonyuljanak környezetükhöz és saját egészségükhöz.

Dobos Zoltánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában