Helyi közélet

2012.05.20. 13:29

Vendégjegyzet: Fordított áfa

Vajmi köze van a két dolognak egymáshoz – vagyis mégis. Csak üdvözölni lehet, hogy a múlt hét első napján a honatyák úgy döntöttek: július elsejétől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított áfát kell alkalmazni. Angyal Sándor jegyzete

Vajmi köze van a két dolognak egymáshoz – vagyis mégis. Csak üdvözölni lehet, hogy a múlt hét első napján a honatyák úgy döntöttek: július elsejétől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított áfát kell alkalmazni. Angyal Sándor jegyzeteEz közelebbről azt jelenti:  az eladó az adókötelesen értékesített terméke után nem számít fel áfát, tehát nettó áron értékesít, a forgalmi adót ilyenkor a vevő fizeti be az adóhivatalnak. Mi, akik nem foglalkozunk mezőgazdasággal, csak lesünk, mint a moziban: ez a húzás évi 10-15 milliárd költségvetési többletet jelent majd az országnak. Legfeljebb kezdünk megérteni valamit az eddigi szélhámosságból, abból, hogy miért is panaszkodtak eddig a termelők: ők inuk szakadtáig dolgoznak a földeken, a haszon meg a felvásárló  zsebét dagasztja- a sokszor ellenőrizhetetlen áfa-csalással. Ezután a felvásárló számla ellenében kifizeti a sokszor a föld végében megejtett gabonaféle nettó árát,  s az áfát – az általános forgalmi adót- majd neki kell   fizetnie. Kellő ellenőrzés mellett – s néhány kemény büntetés után – bizony sok eddig jogtalanul hasznot húzó kereskedő homlokán jelennek meg a ráncok. Hallhattunk ugyanis többször arról: ezer tonna számra indultak adózás nélkül  szerelvények más országokba, ahol az adóról  „megfeledkeztek”.

A hoppon maradt termelők pedig szívták a fogukat s ha másként nem, a heti piacnapokon próbálták meg valamelyest kárpótolni magukat, nyilván nem alacsony áron. De nemcsak  emiatt remélhető a piactereken az alacsonyabb ár a jövőben, hanem amiatt is, hogy több pénz marad a termelőnél, jobban össze tudja vetni a verejtékét a bevétellel, tud korszerűbb termelési eszközöket beszerezni. Régi fájdalma a magyar parasztembernek az áfa-csalós kizsákmányolás, amely – talán – most valamelyest enyhülni fog. Azért csak talán, mert az érintett felvásárlók bizonyára máris hozzáláttak a kiskapuk felkutatásához, hogy túljárjanak a  törvényhozók eszén. Ezért kell a teljes kifehérítés: én kapom a  pénzt meg a számlát, téged pedig számon kér az  adóhivatal, ha netán megfeledkeznél állampolgári kötelességedről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában