Helyi közélet

2012.07.14. 13:00

„Nem iszik pohárból, csak tiszta forrásból”

Nyíregyháza - A Bessenyei Irodalmi Társaság lelkesedéssel hallgatta dr. Joób Árpádnak, a Kodály Társaság elnökének előadását. Nagyon nehéz, de hálás témát dolgozott fel, „a Kárpát medence népzenéje” címmel.

Nyíregyháza - A Bessenyei Irodalmi Társaság lelkesedéssel hallgatta dr. Joób Árpádnak, a Kodály Társaság elnökének előadását. Nagyon nehéz, de hálás témát dolgozott fel, „a Kárpát medence népzenéje” címmel. A mai világban kevés ember kezd el énekelni, csak úgy, kedvtelésből, akár „Dósa Lidi”, feledve a hétköznapok egyhangúságát. Előadásában Bartók és Kodály érdemeit tárta elénk. A nép érzelmi életének hű kifejezése a dal. Több, mint száz esztendeje hangzott el az az óhaj, hogy népdalainkat le kellene jegyezni... Megindult a gyűjtés. Az első igazi népdalgyűjtő Vikár Béla volt. Bartók Béla és Kodály Zoltán megmentették számunkra népünk legnagyobb szellemi kincsét, a népdalt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hatalmas kötetekben közre adja.

Dr. Joób Árpád képek, hanganyagok bemutatásával élővé tette előadását, sőt citerajátékával gazdagította zenei élményünket. Gazdag élménnyel tértünk haza a programról. Bartók is, mint a „csodaszarvast kergető legkisebbik fiú, nem iszik pohárból, csak tiszta forrásból”.

Horváth Józsefné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában