Helyi közélet

2012.07.26. 10:55

Újra otthonra lelnek a régi tárgyak

Nagyhalász - A nagyhalászi önkormányzat felajánlott egy másik épületet a helytörténeti gyűjtemény számára.

Nagyhalász - A nagyhalászi önkormányzat felajánlott egy másik épületet a helytörténeti gyűjtemény számára.Az egyik szeme sír, a másik szeme nevet a Nagyhalászban élő Bozsó Istvánnak, aki régiségek gyűjtésével tette ismertté nevét. Bánatos, hiszen a több évtized alatt összegyűjtött régi tárgyak egy részétől meg kellett válnia, ugyanakkor örül annak, hogy a bútorok, a berendezések olyan helyekre kerültek, ahol igazán meg is becsülik azokat.

Mint lapunkban korábban beszámoltunk róla, a nagyhalászi önkormányzat úgy döntött, hogy a Csuha-Kállay-kúriába költözzön át a városi könyvtár, az ott található, magánkézben lévő helytörténeti gyűjtemény pedig húzódjon összébb, kevesebb helyiséget foglaljon el. A gyűjtemény tulajdonosa, Bozsó István ekkor úgy döntött, hogy ilyen feltétellel nem tudja vállalni a kiállítást, s kiköltözik a kúriából.

Megbecsülik a bútorokat

- Már csak a rádiók vannak a kúria épületében, azokat méretük miatt nem tudom hová elraktározni. A polgármester úr megígérte, hogy a most üresen állló régi rendőrség épületének felső szintjére vihetem majd át azokat. Elfogadtam ezt a javaslatot, hiszen nem tudnám őket máshová tenni - mondja a legújabb fejleményeket lapunk érdeklődésére Bozsó István. - A gyűjtemény egy részét eladtam, főleg a bútorokat. Fájt a szívem, de hát nem tudtam hová pakolni a szekrényt, az ágyat, a komódot, a kredencet, a tűzhelyet. Annak örülök, hogy nem kereskedők vették meg ezeket a tárgyakat, hanem olyan vállalkozók, akik szintén felvállalták a népi hagyományok ápolását, s ők megbecsülik a régi tárgyakat. Az eladott bútorok egy része egy nyíregyházi parasztházba, a másik része egy paszabi panzióba került. Mindez megnyugtató a számomra. A kisebb tárgyakat otthon ládákban helyeztem el.

Más a minta, más a méret

Korábban elhangoztak olyan vádak, ha egy tárgyból nem lett volna olyan sok kiállítva, akkor jobban elfért volna a gyűjtemény. Erre a felvetésre a következőket válaszolta Bozsó István:

- Először egyet-egyet tettem ki, de arra nem figyeltek fel a látogatók. Ha többet tettem ki, másfajta mintával és mérettel, akkor már jobban megálltak az emberek. A gyermekeket pedig éppen a legkisebb tárgyak - például mozsarak - érdekelték. Ezért válogattam így össze a kiállítást, de különben is az csak egy teremben volt.

Meszelés után költözés

Orosz Károly polgármester reméli, hogy sikerült olyan kompromisszumos megoldást találni, amely mind az önkormányzatnak, mind Bozsó István gyűjtőnek megfelel.

- Napjainkra elvesztette a funkcióját az az önkormányzati épület, amelyben régebben a rendőrség volt. Ezt ajánlottuk fel Bozsó Istvánnak, s ő beleegyezett. Nemcsak az emeletet, hanem a földszintet is megkapja a gyűjteménye számára. Hamarosan rendbetesszük, kimeszeljük az épület helyiségeit, s utána már költöztetheti át a tárgyakat, rendezheti be a helytörténeti kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában