Helyi közélet

2012.08.13. 11:40

Mit tarthatunk magunknál, és mit lehet kapni személyi védelem céljára?

Nyíregyháza - Két belvárosi boltot kerestünk fel azzal a céllal, hogy felmérjük, személy elleni támadásra mit lehet kapni, és mit érdemes használni?

Nyíregyháza - Két belvárosi boltot kerestünk fel azzal a céllal, hogy felmérjük, személy elleni támadásra mit lehet kapni, és mit érdemes használni?Az első boltban, ami inkább vadászati termékeket forgalmaz, az eladó elmondta: a vásárlók igénye nagyon eltérő, viszont aki ide betér, már szinte eldöntötte mivel akar távozni. Mindezt arra válaszolta, amikor megjegyeztem, hogy mondjuk a 20-60 ezer forintos sávban mozgó árú riasztópisztolyokat nem biztos, hogy a széles rétegek meg tudnák venni. Az eladó cáfolta a vélekedésemet, és határozottan mondta: megveszik. Az ársáv alacsonyabb rétegét képezik a gázsprayk. Ezeket már 2 ezer forint körüli áron be lehet szerezni, de használatukról tudni kell, hogy zárt térben inkább önveszélyes, és erős szélben sem mindegy, hol áll a támadó, és hol vagyunk mi.

Egy érdekességre hívta fel figyelmemet az eladó. Előfordul, hogy az áldozat a hirtelen támadástól pszichikusan leblokkol – ez még férfiakkal is megtörténik – és egy határozott fellépés legalább a támadó beazonosítását segítené, csak ilyenkor nem jön ki hang az áldozat torkán. Ha némi önedzést követően addig eljutunk, hogy van nálunk hangspray, akkor nincs ilyen gond, ráadásul, ha a támadás felismerhetően bekövetkezne, akkor még megelőzésre is alkalmas lehet, mert a támadásra valaki felfigyel, ez a támadót eltérítheti céljától. Ami előny, hogy árban a gázspray-hoz mérhető, széltől függetlenül, zárt térben is használható. Ezek engedély nélkül tarthatók.

Mire jó az airsoft fegyver?

A másik üzletben arra voltunk kíváncsiak, mire lehet alkalmas az airsoft fegyver? Az eladó készségesen tájékoztatott, hogy miután ezek torkolati energiája szobai céllövésre alkalmasak, legfeljebb a szemre célozva okozhatnak balesetet, de támadás megállítására nem alkalmasak. Ezzel szemben itt vannak a gumilövedékes pisztolyok, ezeket lehet engedély nélkül tartani, viselni nem, viszont a megállító hatása biztos, és nem halálos sebet ejtve megvéd.

Amire célirányos még ügyelni – tette hozzá bolton kívül egy a témában járatos egykori rendőr – az a divatos szokás, hogy a fiatal férfiak szeretnek ezekkel pózolni a közösségi oldalakon, és előfordulhat, hogy egy ilyen fotó nyomán felkeltjük a rendőrök érdeklődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában