Helyi közélet

2012.09.27. 09:42

Fortyogó cibere, zamatos pálinka, és gőzölgő ételkülönlegességek

Csenger - Az elmúlt hétvégén immár tizenegyedik alkalommal kerül sor a Csengeri Almanapok rendezvény lebonyolítására, melynek célja a térség népszerűsítése a vidék jellegzetes gyümölcsének, „Szatmár aranyának” is nevezett almának és az abból készült helyi termékek felhasználásával, bemutatásával.

Csenger - Az elmúlt hétvégén immár tizenegyedik alkalommal kerül sor a Csengeri Almanapok rendezvény lebonyolítására, melynek célja a térség népszerűsítése a vidék jellegzetes gyümölcsének, „Szatmár aranyának” is nevezett almának és az abból készült helyi termékek felhasználásával, bemutatásával.A rendezvény hagyományőrző gasztronómiai programokból, versenyekből, népi ételek és italok kóstolásából, almavásárból, szakmai konferenciából, termékkiállításból, sport-, képzőművészeti eseményekből áll, melyek megjelenésükben, témájukban is a szatmári hagyományokat kívánják bemutatni. A több napos gasztro-turisztikai esemény, a környék emblematikus gyümölcsére alapozva nemcsak kulturális, hanem szakmai és piaci szempontokat is érvényesít. A tematikus rendezvény a környék egyetlen almára alapozott fesztiválja, mely lehetőséget ad helyi és környékbeli, illetve belföldi és külföldi civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, vállalkozóknak a megjelenésére, ezzel is elősegítve az információáramlást, hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítását, elmélyítését, a helyben megtermelt áruféleségek, a helyi termékek piacra jutásának megszervezését, új értékek létrehozását.

Sokak számára az alma jelenti a megélhetést, az egészséget a benne rejlő vitaminoknak köszönhetően és a jókedvet is, hiszen ízletes pálinkát is készítenek belőle. Éppen ezért a csengeriek minden ősszel, az almaszüret idején megünneplik a termést. A jókedv fokozásához a kellemes őszi időjárás, Takács László őstermelő legfickósabb almapálinkája, Csengerújfalu főzőcsapatának lapcsánkája, a nagyszínpadon pedig Szikora Robi és az R-GO Gidák, a Cozombolis, Csepregi Éva, Lóránt Barnabás Trabarna és Fenyő Miklós élő koncertje járultak hozzá. A fesztiválon kiosztott számos elismerő díj mellett, az év gazdája címet Szabó Gyula kapta.

A rendezvény a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület által kiírt LEADER Rendezvény jogcím, „Szatmári vásárok és turisztikai rendezvények” célterület keretén belül kerül megrendezésre.

Fodor László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában