Helyi közélet

2012.09.08. 10:57

Virtuális falut működtetnek

Nyíregyháza - Fiatalok Lendületben Program: az élni és élni hagyni elv alapján.

Nyíregyháza - Fiatalok Lendületben Program: az élni és élni hagyni elv alapján.Hosszú előkészületek után júniusban kezdődött el a Mobilitás által, a Fiatalok Lendületben Program keretében kiírt Ifjúsági demokrácia projekt.

– Ez a kezdeményezés a Kárpátokért Egyesület szervezésében jött létre egy önfenntartó falu kialakítása céljából. Partnerként vesz a projektben a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a szatmárnémeti Grup Scolar Constantin Brancusi , iskolaközpont és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szintén Szatmárnémetiből – említette Inántsy Pap Sándor. – A diákok a legkülönfélébb szakterületekről érkeztek: mezőgazdasági szakiskola, elméleti líceum, faipari iskola. Mind a negyvenöten azzal a közös céllal láttak munkához, hogy befektetve az elméleti alapokat, kialakítsák saját önfenntartó településüket környezetbarát módszerek alkalmazásával az „élni és élni hagyni” elv alapján.

A falut a diákok által természetes alapanyagokból elkészített makett modellezi, melyen mindenkinek megvan a saját háza, telke, közintézmények, stb. Mindenki betölt valamilyen funkciót, amiért felel (pap, mezőgazdaság, ács...).

Kilenc hónapos munka

A tizenkét napos tábor után kezdték el működtetni a falut virtuálisan

– Létrehoztunk egy internetes felületet, amely a makettet modellezi. Így munkánk kilenc hónapon át folyik. Célunk, hogy a mindennapi életben felmerülő problémák generálásával, mint például árvíz, aszály, vihar, közösen együttműködve találjunk megoldást, összekovácsolva ezáltal a fiatalokat. 

– Szeretnénk, ha egy olyasféle szemlélet alakulna ki bennük, amely rávilágít arra, hogy odafigyeléssel és környezetünk újragondolásával, áttervezésével lelassíthatunk olyan, a természet és az ember számára végzetes folyamatokat, melyek már sok éve veszélyeztetik jövőnket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában