Helyi közélet

2012.10.13. 12:51

Olvasónk írja: Mi a javukat, ők a javainkat akarják

Rengeteg kisebb-nagyobb bűnöző él és tevékenykedik hazánkban, megyénkben, városunkban.

Rengeteg kisebb-nagyobb bűnöző él és tevékenykedik hazánkban, megyénkben, városunkban.A legártalmatlanabbak csempészárukat kínálgatnak, zsebeket, táskákat fosztogatnak, bicikliket kötnek el stb. A merészebb nincstelenek akár arra is kaphatók, hogy zaklassanak, megfélemlítsenek, nyilvánosan lejárassanak, esetleg bántalmazzanak olyan embereket, akiket a bankókat lobogtató megbízó kijelöl számukra. Ha elkapják őket, hosszas bírósági procedúra után talán egy rövid időre rács mögé kerülnek, ahol világítanak, fűtenek rájuk, kapnak ruhát, ennivalót, esetleg továbbképzésen vesznek részt (új trükköket, módszereket tanulnak a rabtársaktól). Aki nagyban utazik, például sikkaszt, uzsorázik, akár évekre is hűvösre kerülhet.

Meglátásom szerint az áldozat(ok) kártalanítása és a valóban elrettentő büntetés kiszabása sok esetben elmarad. Az elkobzásoknak, kitoloncolásoknak több értelmét látom, mint a középkorból átmentett modern várbörtönöknek. Ha valaki (még szabadulása után is) veszélyt jelent a békés, normális társadalomra, hát tartsuk kontroll alatt! Miért csak a négylábúak kaphatnak azonosító chip-et?

Biztos, hogy csak a mobiltelefonokba, navigátorokba ültethető be könnyedén bemérhető jeladó? Bizonyára sok bűnözésre hajlamos ember kedve elmenne ezek után attól, hogy ártson az embertársainak! A felvetésem bizonyára sokakat megdöbbent és elgondolkodtat majd.

Demeter Beáta, Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában