Helyi közélet

2012.11.01. 13:26

Napirenden a KRESZ megújítása

A Magyar Autóklub legutóbbi ülésén több érdekes téma is felvetődött.

A Magyar Autóklub legutóbbi ülésén több érdekes téma is felvetődött.Mindenekelőtt a legfontosabb változás a hatályos KRESZ felülvizsgálata. A Magyar Autóklub évek óta hangsúlyozza, hogy a több mint 35 éve alkotott, és azóta több tucatszor módosított közlekedési szabályok egy egységes, a modern kor kihívásainak megfelelő köntösben jelenjenek meg. Ennek keretében indokoltnak tartjuk a felesleges szabályok csökkentését, és a nyilvánvalóan rossz, balesetveszélyes rendelkezések módosítását. Ennek keretében a Magyar Autóklub szorosan együttműködik a Bíró Márk Képviselő Úr vezette bizottsággal, mind a közlekedési szakembereink, mind tagjaink által javasolt indokolt módosítások átvezetése érdekében. Továbbra is várjuk tagjaink javaslatait az [email protected] e-mailcímre.

Dugódíj elvetése

Nagy médiavisszhangot váltott ki a fővárosi vezetés behajtási díj, ún. dugódíj bevezetésével kapcsolatos ötlete. A Magyar Autóklub több alkalommal, először 2007-ben tiltakozott az akkor még közlekedésszervezési indokkal bevezetni tervezett dugódíj ellen. Az ez évben kizárólag forrásteremtés szándékával bevezetni kívánt kizárólag az autósok terhelő „adó” elleni tiltakozásunk közrehatott abban, hogy a Magyar Országgyűlés úgy döntött, nem teszi lehetővé a bevezetését.

Szabálysértési bírságok mérséklése

A 2012 áprilisában megjelent új szabálysértési törvény lehetővé tette bizonyos közlekedési szabálysértések esetén fix összegű szabálysértési bírságok bevezetését. A Magyar Autóklub azonnal tiltakozott a fix összegű szabálysértések, valamint azok mértéke ellen. Ennek a tiltakozásnak is a hatására a jogalkotó végül felére-harmadára csökkentette a bírságok összegét, amely jelentős előrelépést jelent az autósok számára. Ezt követően is kommunikációnkban folyamatosan kiemeltük a fix összegű bíróságok méltánytalanságát, ennek is köszönhető, hogy ez a kérdés a mai napig nyitott maradt, továbbra is törekedni fogunk az autósok számára kedvezőbb változások elérésére.

Közigazgatási bírságok – az objektív felelősség körének szűkítése

A Magyar Autóklub évek óta tiltakozik az objektív felelősség elvén alapuló, rögzített összegű közigazgatási bírságok intézménye ellen. Előrelépésnek tartjuk, hogy a jogalkotó közúti fényjelző berendezéssel kapcsolatos szabályszegések esetén a rögzített összegű bírságokat 2012 tavaszán a felére csökkentette. Ezen túl is szakmai megkereséseink, illetve megbeszéléseink hatására a megállási és várakozási tilalom megszegése 2012.09.01-től kikerül a közigazgatási bírság köréből, és ilyen esetekben is lehetőség lesz a vétkesség vizsgálatára továbbá a bírság kiszabás során lehetőség lesz mérlegelésre.

Elsősegélynyújtó felszerelés szabályozás újragondolása

A 2012 tavaszán viharos gyorsasággal terjedt el az autósok körében az elsősegélynyújtó felszerelés kapcsolatos fokozott ellenőrzés híre, és ezzel kapcsolatban felszínre kerültek az ezzel az intézménnyel kapcsolatos hiányosságok. A Magyar Autóklub beadvánnyal fordult az illetékes minisztérium felé, melyben kértük az intézmény felülvizsgálatát, és az ezzel kapcsolatos jogszabályi háttér módosítását. Az ezzel kapcsolatos szakmai előkészítő munka a minisztériumban jelenleg is folyamatban van, annak eredményéről tagjainkat természetesen tájékoztatni fogjuk.

Kint felejtett közlekedési táblák felülvizsgálata

A Magyar Autóklub több éve folytat kampányt a kint felejtett közlekedési táblák eltüntetése ellen. Az új KRESZ bevezetése kapcsán megújult erővel foglalkozunk a kérdéssel, amennyiben tagjaink indokolatlan, felesleges esetleg balesetveszélyes közlekedési táblákat észlelnek, úgy az ezzel kapcsolatos észrevételeket is az [email protected] email címre küldjék meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában