Helyi közélet

2013.10.13. 12:30

Aranyérmes vendéglátósok

Vásárosnamény - Összteljesítményükkel országos első helyezettek lettek a tehetséges lónyays diákok.

Vásárosnamény - Összteljesítményükkel országos első helyezettek lettek a tehetséges lónyays diákok. Október elsején Budapesten, a Hungexpo Business Travel Show kísérő rendezvényeként, az idén is versenyt hirdetetett a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a junior korú szakács-, pincér- és cukrász szakmunkástanulók számára. A Vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola legtehetségesebb tanulói sem hiányoztak a rangos szakmai megmérettetésről. Három ezüst- és két bronzéremmel országos 1. helyezést érdemelt ki a negyedszázados alapítási jubileumát ünneplő iskola versenycsapata.

Egykori diákok tanítanak

Az iskolánkat választó fiatalok piac- és versenyképes felkészítést kapnak a gasztronómiához kötődő valamennyi szakterületen. Az elmúlt 25 év egyik legragyogóbb eredménye, hogy tanulóink a szakelméleti- és gyakorlati tantárgyaikat zömmel olyan pedagógusok segítségével sajátítják el, akik hajdan maguk is lónyays diákok voltak.

A nívós felszereltség, szakmai tudás, a fiatalok motiváltsága és a példás pedagógiai tevékenység adja meg az alapot arra, hogy a határszéli iskola bátran indíthatja tanítványait az ország valamennyi szakmai versenyén. „Mindszent hava” első napján, a hajnali indulástól és 300 km-es utazástól „meggyötört” fiatalokat szinte azonnal vizsgáztatni kezdte a neves szakemberekből álló versenybizottság zsűrije.

Kapva kapnak utánuk

Az alapos elméleti tudás, és a (szinte) kifogástalan gyakorlati teljesítmény az 5 fős lónyays válogatottnak két ezüst- és egy bronzérmet eredményezett. A két rész ezüst és az egy rész bronz Budapesten, a Culynary Expo-n arannyá változott, a lónyays diákok ugyanis összteljesítményükkel országos első helyezettek, aranyérmesek lettek! A Lónyayban végzett fiataloknak általában, de a most díjazott fiatal tehetségeknek bizonyosan nem lesznek elhelyezkedési gondjaik. Szakmai körökben az a mondás járja, hogy „az éttermek, szállodák legnagyobb kincsei a jó szakácsok (pincérek, cukrászok), a jó szakácsért aranyat is adnak”.

- Tóth Lajos ny. címzetes igazgató, Vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakképző Iskola -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában