Helyi közélet

2013.10.22. 09:03

Bajnoki címek – robotokkal

Nyírbogdány - A „legjobb szumórobot” kategóriában az első négy helyet a nyírbogdányi diákok gépei szerezték meg.

Nyírbogdány - A „legjobb szumórobot” kategóriában az első négy helyet a nyírbogdányi diákok gépei szerezték meg.

Hatodik alkalommal rendezték meg október 12-én Szegeden a Magyar Lego Robotszumó Versenyt, amelyre a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola robotika csapata négy robottal nevezett.

Építés a helyszínen

A megmérettetés különlegessége, hogy a robotokat a helyszínen kell megépíteni a rendelkezésre álló 60 perc alatt. Az idei évben is bárki (kortól függetlenül) indulhatott, aki elfogadta a verseny szabályait. Az ország különböző területeiről érkező mezőnyben a nyírségi programozók kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ugyanis három kategóriában is győzni tudtak.

– A „legjobb szumórobot” kategóriában a robotokat három csoportra osztották, s csupán csak a szenzoraikra és programozásukra hagyatkozva emberi beavatkozás nélkül mérkőztek a középdöntőbe jutásért – elevenítette fel a verseny menetét Abán Csaba, a fiatalok felkészítő tanára.

– Mindhárom csoportban nyírbogdányi robot lett az első. A középdöntőben megőriztük vezető helyezéseinket, és az első négy helyen jutottunk a legjobb hat robotot felvonultató döntőbe. A döntőben az „idegen” robotokkal szemben veretlenek maradtunk, így az első négy helyet a nyírbogdányi versenyzők szerezték meg a „legjobb szumórobot” kategóriában.

Hatékony programozás

– Tanítványaim részt vettek a „legjobb robotterv” kategória versenyében is, ami valójában a konstrukciók értékelését jelenti. Ebben a kategóriában szintén csapatunk végzett az I. helyen, valamint a III. helyezést is az általunk tervezett robot kapta. – Az eredményes szereplés alapfeltétele a jó konstrukció mellett annak hatékony programozása. Ezt a szempontot veszi figyelembe és értékeli a zsűri a „legjobb program” kategóriában, melyben szintén csapatunk kapta az I. helyezést.

– Nagy öröm a számunkra, hogy a hazánkban hat éves múltra visszatekintő, magas színvonalú robotversenyen a diákjaink a hat dobogós helyezés mellett még mindhárom kategóriában is megszerezték a bajnoki címet Szegeden – tette hozzá a tanár úr.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában