Helyi közélet

2013.12.20. 13:00

Kevesebb az álláskereső

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A munkaerő-piaci körzetek mindegyikében csökkent a munkanélküliek száma.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A munkaerő-piaci körzetek mindegyikében csökkent a munkanélküliek száma.

Novemberben tizenhárom százalékkal mérséklődött az álláskeresők száma a tavalyi év hasonló időszakához képest – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közleményében, mely szerint 48 222 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében a fent említett hónapban.

A közlemény kiemeli: a munkaerő-piaci körzetek mindegyikében kevesebb lett az állástalan egy év távlatát figyelembe véve. Számukat tekintve leginkább a mátészalkai (-1 529 fő), a nyíregyházi (-1 485 fő) és a kisvárdai (-1 454 fő) kirendeltségeken, arányaiban a csengeri körzeten belül (-33,6%) és a nagykállói (-24,0%) térségben.

Az állást keresők közül minden második (51%) személy legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezett, számuk egy év alatt több mint tíz százalékkal mérséklődött. További

46 százaléknak középfokú, 3 százalékuknak pedig felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A diplomás állástalanok köre 17,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, míg a középfokúaké 14,9, a legfeljebb alapfokú végzettségűeké 11,2 százalékkal csökkent. A novemberben nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességen belüli aránya a tavalyi azonos havi 23,4 százalékos értékről 19,9 százalékra javult, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív munkanélküliségi szint pedig – 1,8 százalékpontos éves szintű javulás révén – 12,5 százalékra mérséklődött a megyében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában