Helyi közélet

2013.12.18. 17:25

Maximális csaholci diadal

Csaholc - Országos tanulmányi versenyt nyertek a csaholci diákok.

Csaholc - Országos tanulmányi versenyt nyertek a csaholci diákok.

A Hebe Kft „Karácsonyra várva” címmel hirdette meg az országos irodalmi versenyét. A Csaholci Általános Iskola tehetséggondozó programjában dolgozó pedagógusok Valóczkiné Docsa Marianna és Nagyné Torma Veronika vezetésével nevezett be az iskola csapata, melynek tagjai: Kádár Biborka, Kövér Natália, Kuti Anita, Mórucz Botond, Tóth Annamária (5-6. o.). Balogh Réka, Kiss Krisztina, Kovács Veronika, Nagy Eszter, Torma Enikő (7-8. o.).

A résztvevők tanúbizonyságot tehettek az irodalomban, az évszázadokban, a világ különböző tájain, valamint a művészetek világában való ismereteikről, jártasságukról. Összesen 48 csapat nevezett az ország minden tájáról, a fődíj egy gödöllői kastélylátogatás volt.

A versenyt maximális pontszámmal a Csaholci Általános Iskola 5.-6. osztályos tanulói nyerték. Az egyik legkreatívabb munkát a Csaholci Általános Iskola 7.osztályos diákjai nyújtották be. Ők harmadik helyezést értek el. A gyerekek és a felkészítő pedagógusok advent vasárnapján veszik át az elismerő okleveleket és a díjakat Gödöllőn.

– Kétségkívül nagy dicsőség ez iskolánk számára. Egyrészt az első helyezés óriási dolog, másrészt pedig az a tény, hogy maximális pontszámmal nyerték meg ötödikeseink-hatodikosaink a versenyt – fogalmazott Iszák Tibor iskolaigazgató.

A Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kastélynak sok illusztris vendége volt. Járt ott többek között 1751-ben Mária Terézia. Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben ott volt a főhadiszállása. 1849. április 6-i győztes isaszegi csata után már Kossuth Lajosék ünnepeltek ott. A kastély második fénykorát, az Osztrák–Magyar Monarchia idején élte. A magyar állam megvásárolta, majd 1867-től királyi pihenő rezidenciává alakították, enteriőrjei ma is ezt a kort idézik. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg Gödöllőt és a kastélyt. A második világháború után a szovjet katonák raktárnak és istállónak használták. Az épületben ma múzeum működik, a kastély jelentős rendezvényközpont is.

KM–LTL

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában