Helyi közélet

2013.12.31. 14:57

Záhonyi könyvek három ország 13 tanodájába

Záhony - Az óévben Erdély, Felvidék és Kárpátalja 13 magyar tannyelvű iskoláját segítették könyvadományokkal a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - Az óévben Erdély, Felvidék és Kárpátalja 13 magyar tannyelvű iskoláját segítették könyvadományokkal a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

A határvárosban 1996-ban szerveztek először könyvgyűjtést a határon túli partneriskolák megsegítésére. A helyi civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek és a polgármesteri hivatal által összegyűjtött kiadványokat Háda Imre polgármester vezetésével adták át a testvérváros, Csap középiskolájának és a Záhonnyal évszázadokon át egyfajta szimbiózisban együtt élő Tiszasalamon község alapfokú tanodájának. Azóta a városban 34 alkalommal szerveztek adománygyűjtést és a karitatív akciók koordinátora a helyi diákotthon lett, ahol évtizedek óta tanulnak kárpátaljai diákok.

A 2013-ban a kollégium tanulói és tanárai hét ízben utaztak a határon túlra, ahol Erdélyben Nagybánya, a Felvidéken Bély és Boly, Kárpátalján Jánosi, Dercen, Tiszaágtelek, Nagydobrony, Zápszony, Mezőkaszony, Gút, Fornos, Tiszaásvány és Csap magyar tannyelvű iskolája volt az úticél. A tankönyvek, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, folyóiratok mellett multimédiás anyagok és több kiadó jóvoltából új könyvek is az adományok részét képezték.

A hat éve a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája címmel elismert záhonyi intézmény az új évben is szeretné folytatni jószolgálati útjait és a legnagyobb hazai karitatív szervezet, valamint a helyi önkormányzat védnöksége mellett, számos támogató segítségével további partneriskolákat szándékozik könyvekkel segíteni.

- Ágij Adrienn - Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában