Helyi közélet

2014.01.07. 10:35

A szatmári kultúra őrei

Nagyar - Nagyarban búcsúztatták az esztendőt a Luby Társaság tagjai.

Nagyar - Nagyarban búcsúztatták az esztendőt a Luby Társaság tagjai.

A Luby Társaság tagjai ünnepi közgyűlést tartottak a nagyari Luby Interaktív Kastélymúzeumban. A program első részében az elnökség összegezte a 2013-ban bejegyzett társaság munkáját, és beszámolt elért eredményeiről.

– Novemberben a szatmári térség általános és középfokú tanintézeteinek tanulói számára meghirdetett „Karácsony Szatmárban” elnevezésű rajz-, vers-, illetve tanulmányíró pályázatunkra 23 iskolából mintegy 250 pályamű érkezett be a társaság székhelyének helyet biztosító Szatmári Múzeumba. A résztvevők, valamint a beküldött munkák magas számát sikerként értékeltük. A pályázati munkák egyharmadát könyvvel, illetve egyéb ajándéktárggyal jutalmaztuk, és minden résztvevő számára emléklap készült – újságolta dr. Cservenyák László elnök.

– A közgyűlésen bővült a Luby Társaság taglétszáma: örvendetes, hogy sokan segítették eddig is munkánkat, akik közül többen mostantól a tiszteletbeli, a rendes vagy a pártoló tagok közé tartoznak. A társaság egykori alapításában résztvevő 11 taghoz most 23 új tag csatlakozott. Az ünnepi megemlékezés a Lubyak korát idéző tárogatómuzsikával kezdődött, majd a jelenlévők megtekintették Kéry Péter Petőfi-hagyományok Szatmárban című ismeretterjesztő filmjének gyakorlatilag késznek tekinthető változatát.

– A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület pályázati támogatásának köszönhetően a Luby Társaság ezen alkotás mellett 2014-ben további művekkel és rendezvényekkel szeretne hozzájárulni a szatmári kultúra megismertetéséhez. Áprilisban a hivatalos filmbemutató mellett egy Luby Margit válogatott kéziratos anyagait tartalmazó könyvvel, augusztus végén pedig egy Petőfivel kapcsolatos zenés darabbal szeretnénk az érdeklődő közönségnek kedveskedni. Két konferenciára is sor kerül júliusban, illetve szeptemberben: az egyik a Luby család, a másik pedig Petőfi szatmári vonatkozásainak bemutatására vállalkozik – tette hozzá dr. Kiss Kálmán alelnök. Az ünnepségen megköszönte a társaság munkáját, és az új évre még további számos eredményt kívánt a tagoknak dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, aki örömmel nyugtázta, hogy a Luby Társaság aktívan tevékenykedik a térség kulturális értékeinek megőrzéséért, fennmaradásáért.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában