Helyi közélet

2014.05.30. 19:16

Kollégisták könyves karitásza Nagytárkányba és Battyánba

Záhony - A napokban a felvidéki Nagytárkányban és Battyánban jártak a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai, hogy adományokkal segítsék a magyar tanítási nyelvű iskolák munkáját.

Záhony - A napokban a felvidéki Nagytárkányban és Battyánban jártak a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai, hogy adományokkal segítsék a magyar tanítási nyelvű iskolák munkáját.

A Záhonytól légvonalban mindössze pár km-re fekvő, de csak kerülő úton megközelíthető 1200 lakosú, több mint 80 %-ban magyarok lakta Nagytárkányba ezúttal harmadik alkalommal vittek adományokat a kollégisták. Az uniós pályázatok nyomán fokozatosan megújuló épületegyüttesben közel kétszáz kisdiák tanul, több mint 20 pedagógus segítségével.

A küldöttségnek Bajzák Katalin igazgató-helyettes nyújtott minden részletre kiterjedő tájékoztatást az intézmény életéről. A szomszédos és valamelyest kisebb Battyánban négy osztályos magyar iskola működik, míg a felső tagozatosok többnyire a testvérváros, Tiszacsernyő intézményében folytatják tanulmányaikat.

Birke Éva igazgatónő örömmel számolt be arról, hogy a többnyire hátrányos helyzetű negyven tanulót jól felszerelt iskolaépületben pallérozza az öt pedagógus. A saját gyűjtésű és antikváriumok által összeállított könyves csomagok és folyóiratok a tanodák tékáiba kerültek, ahonnan a diákok és tanárok folyamatosan kölcsönvehetik a tanórai és szabadidős programokhoz.

A záhonyiak ezúttal már a 37. külhoni adományozó úton jártak, s ezek között 11 alkalommal segítették a felvidéki iskolákat. Az intézmények felkeresése után a látogatók megtekintették a tájegység fontosabb épített és természeti környezeti értékeit is.

Fekete Mónika - Tóth Cintia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában