Helyi közélet

2014.07.29. 16:46

Magyar robot a dobogó közelében

Nyírbogdány, Joao Pessoa - A nyírbogdányi fiatalok a negyedik helyre „robotolták ” magukat a brazíliai világbajnokságon.

Nyírbogdány, Joao Pessoa - A nyírbogdányi fiatalok a negyedik helyre „robotolták ” magukat a brazíliai világbajnokságon.

Robot-nagyhatalom vagyunk a világ szemében. A hazánktól jóval fejlettebb ipari országok ugyanis irigykedve figyelik, hogy tavaly Hollandiában, az idén pedig Brazíliában lett negyedik a Robot Kupa elnevezésű világbajnokságon a magyar csapat, míg az őket képviselő együttesek jóval hátrébb végeztek.

Igaz, ehhez a két előkelő helyezéshez a „menekítő robot” kategóriában kellett három nyírbogdányi leány elszántsága, elkötelezettsége, kitartása és szorgalma, no meg a felkészítő pedagógus végtelen türelme és töretlen hite.

Kedd délelőtt a csendes nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészoktatási Intézményben fogad a kis csapat, hogy felidézze lapunk számára az emlékeket.

Először is arra voltunk kíváncsiak, hogy kiben melyik élmény maradt meg a legjobban.

– Engem a felnőttek menekítő robotjai nyűgöztek le. Teljesen más a felépítésük, a szerkezetük, erősebbek, s többet is tudnak, mint a mi LEGO-elemekből összeszerelt robotjaink – elevenítette fel az emlékeit Poór Fanni. – Komolyabb programozás szükséges a működésükhöz, igaz, nehezebb pályát is kell bejárniuk, mint az ifjúsági kategóriában indult robotoknak. Egyszer szívesen programoznék én is egy ilyen komolyabb gépet.

Jakab Ágnes a közös programokra emlékezett vissza szívesen, amikor esténként felszabadultan együtt voltak, a várossal ismerkedtek, vagy éppen az óceánban fürödtek. A csapatkapitány, Papcsák Nóra pedig csak egyszerűen úgy fogalmazott, hogy a Brazíliában töltött valamennyi napra szívesen emlékezik vissza.

Felkészítő tanáruk, Abán Csaba matematika-informatika szakos pedagógus így fogalmazott:

– Számomra nagyon jó érzés volt, amikor az első versenynapon a harmadik futamban a robotunk hibátlanul ment végig a pályán. A verseny három napja alatt a mi kategóriánkban indult 29 csapat kevés hibátlan futamot tudott felmutatni, s az egyik éppen a miénk volt. Nem tagadom, büszkén tekintettem a lányokra. A jó teljesítményt a rivális csapatok is elismerték, megtapsoltak bennünket.

További részletek a Kelet-Magyarország 2014. július 30-i számában.


Kapcsolódó cikkek:

Negyedikek lettek a magyar baptista diákok a RoboCup2014 Robotika világbajnokságon Brazíliában: a Joao Pessoa-ban megrendezett versenyen a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola csapata a katasztrófamentés kategóriában 20 ország 29 csapatával versenyzett. tovább »

Hetek óta Brazíliával foglalkozik, erről az országról álmodik három nyírbogdányi diáklány. tovább »

A kutatók és fejlesztők szerint a humanoid válogatott hamarosan le fogja győzni a világkupa győztes klub csapatát. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában