Helyi közélet

2014.10.07. 12:36

Hétszáz éves szentély a cementpadló alatt

Csenger - Előkerült a románkori szentély alapja a felújítás alatt álló nagygéci templomban, a szószék közelében koporsótöredékeket, s a középkorban eltemetettek földi maradványait is megtalálták a kutatók.

Csenger - Előkerült a románkori szentély alapja a felújítás alatt álló nagygéci templomban, a szószék közelében koporsótöredékeket, s a középkorban eltemetettek földi maradványait is megtalálták a kutatók. Fokozott régészeti felügyelet alatt zajlik a Nagygécen épülő emlékhely munkálatain belül a 700 éves templom felújítása. A XIII. század végén – XIV. század elején épült templom építészeti szempontból igen érdekes, hiszen az elmúlt évszázadokban többször is átépítették.

Az eredeti románkori rész szentélyét elbontva a XV. század végén – XVI. század elején a templomot kelet felé jelentősen megtoldották. A XIX. század végén újabb jelentős változás történt a templom összképén: 1896-ban épült fel a ma is álló torony, amely a korábbi, fából készült harangtornyot váltotta fel. A különleges műemlék építéstörténetének pontosításán évtizedek óta dolgoznak a régészek, a mostani felújítás pedig alkalmat teremtett arra, hogy rábukkanjanak a még hiányzó láncszemekre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában