Helyi közélet

2014.10.01. 09:54

Újraépül Bábel tornya

Máriapócs - A Mária út egy több mint 1400 km-es spirituális és kulturális értékeket felfűző Kárpát-medencei zarándokút, amit bárki bejárhat. Elsősorban a természetben alakították ki gyalogosok és kerékpárosok számára, a vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat.

Máriapócs - A Mária út egy több mint 1400 km-es spirituális és kulturális értékeket felfűző Kárpát-medencei zarándokút, amit bárki bejárhat. Elsősorban a természetben alakították ki gyalogosok és kerékpárosok számára, a vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat. A pár éve kialakított Mária Út mentén számos kisebb-nagyobb zarándokhely található, például Máriacell, Sümeg, Esztergom, Máriapócs, Csíksomlyó. Országokat, nemzeteket, hívőket köt össze, egyre ismertebb lesz az emberek körében.

A jelentőségéről, a hívek életében betöltött szerepéről, idegenforgalmi jelentőségéről tartottak kedden konferenciát.

A „Mária út, ami összeköt – Máriapócs Nemzeti Kegyhely szerepe s Kárpát-mecencei és nemzetközi vallásturisztikai térben” címmel megrendezett tanácskozáson több előadást is hallhattak az érdeklődők. Az előadók többek között az önkormányzatok és az egyházak közötti összefogást, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hargita megye összefonódását, együttműködését emelték ki.

Kapin István, a máriapócsi kegyhely igazgatója „Megújuló kegyhelyünk a Mária út mentén” címmel mondta el gondolatait.

– Jövőre lesz a második könnyezés 300. évfordulója. Az ünnepségre számos olyan beruházást szeretnénk megvalósítani, amelyek a kegyhely és a város intézményeinek sorát bővítik, infrastruktúráját fejlesztik. Januárra elkészül a zarándokközpont, ami magyar-román közös projekt keretében valósul meg – sorolta a terveket és a tennivalókat Kapin atya. – A látogató központban lehetőség lesz konferenciák és rendezvények megtartására, lesz benne vetítőterem, biciklitároló, sőt lesz még kerékpár is, hogy ezzel is segíthessük a környéket megismerni szándékozó zarándokokat. Helyet kapna itt továbbá egy szuvenírbolt szakrális és civil tárgyakkal, itt lenne a saját utazási irodánk, továbbá mama-baba szobát, játszószobát is alakítanánk ki. Egy irodában családterapeuta és jogsegélyszolgálat is működne a terveink szerint.

Egy újabb létesítmény lenne a város központjában a Családvár, aminek jövő nyárra kell elkészülnie. A szálláslehetőség mellett kulturális programoknak is otthona lenne, az épület egyházi és civil rendezvényeknek, hangversenyeknek adna teret. A tanácstermet szinkrontolmács berendezéssel is ellátnák a nemzetközi konferenciákra gondolva. Szintén a nyárra készül majd el a bibliai játszótér is többek között Noé bárkájával, Bábel tornyával, továbbá a Pápa téren megépül majd Csodák tornya. A város körül 13 kilométeres utat alakítunk ki a sétálók, kerékpárosok számára. A Nyolc boldogság útja a lelki és a fizikai feltöltődést is segítené.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. október 1-jei számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában