Helyi közélet

2014.12.17. 10:53

Legyen praktikus és ésszerű!

Nyíregyháza - A friss felmérések szerint háztartásonként 67 ezer forintot költünk az ajándékozásra.

Nyíregyháza - A friss felmérések szerint háztartásonként 67 ezer forintot költünk az ajándékozásra.

– Nem tartozunk a túlfizetett nyugdíjasok táborába, így alaposan meggondoljuk minden évben, hogy mennyit költünk a karácsonyi ajándékokra – árulta el érdeklődésünkre Dankó Mihály. A vidéki kisvárosban élő kisnyugdíjas házaspár már december elején hozzálát a beszerzéshez.

– Ebben profi a feleségem, figyeli az árakat, akciókat, semmit sem hagyunk az utolsó pillanatra, hogy tényleg jusson idő mindenkinek megtalálni a legjobb ajándékot – magyarázza Misi bácsi, és gyors számvetést készít: fejenként 5-6 ezer, összesen 40–45 ezer forintot tudnak erre szánni, ami sajnos egy fillérrel sem több, mint tavaly volt, és ehhez szükség volt a spórolásra is.

Rövid ajándéklajstrom

– A legnehezebb a három unokának olyan meglepetést találni, ami hasznos és egyben örömöt is szerez nekik, mert abszolúte nem biztos, hogy egy pulóver, vagy egy sapka olyan mosolyt csal az arcukra, mint egy ezredik kisautó – sorolta a tapasztalatokat Misi bácsi. A nyugdíjas házaspár persze figyel arra, hogy a két gyermekük, unokáik nem „fecsegik-e” ki titkos vágyukat, ha pedig nem teszik, akkor ahogy az már ilyen korban lenni szokott, egyszerűen megkérdezik, mire lenne szükségük.

A nagypapa elnevette magát, cinkos mosollyal jegyezte meg: neki már nincsenek különleges kívánságai.

– Apró meglepetés mindig kerül a fa alá, de összetartó családként nekünk mégis az a legfontosabb, hogy szenteste mindannyian egy asztalnál üljünk, beszélgessünk, örüljünk az együtt töltött időnek.

– Ha nem erről, akkor miről szóljon a karácsony? – tette fel kérdést Misi bácsi, miközben arra várt, hogy a felesége kilépjen az üzletből, és újabb tételt pipálhassanak ki a nem túl hosszú ajándéklajstromból.

Az ajándékot a Jézuska hozza!

– Most, hogy visszamentem dolgozni, több lett a családunk bevétele, ám ez nem jelenti azt, hogy túlköltekeznénk, vagy olyan ajándékokat vásárolnánk, amelyek nem praktikusak, vagy hasznosak – tudtuk meg Vidra Krisztinától.

Míg a felnőttek olyan dolgokat kapnak, amelyekre szükség van, addig a 2 és 4 éves gyermekek szépen becsomagolt játékokat találnak majd a fa alatt.

– Itt is figyelünk arra, hogy a játék ne csak az életkoruknak legyen megfelelő, hanem fejlessze a képességeiket, legyen benne társasjáték és könyv, hiszen imádják azokat lapozgatni, a képeket nézegetni. Már a kétéves lányom is tudja, hogy mi tetszik neki, csillogó szemekkel mutatja a prospektusokban, mit szeretne – említi Kriszta, ám az „értelmetlen” kütyüket, „haszontalan” tárgyakat kirostálják.

– Természetesen a legtöbbet, 6-7 ezer, összesen 14-15 ezer forintot a gyermekeink megajándékozására fordítunk, a felnőttekre fejenként ötezer forint körül költünk, sőt, még a két cicának is jut karácsonykor egy kis meglepetés. Átlagos család vagyunk, átlagos fizetéssel, feleslegesen nem költekezünk, s nekünk – erre tanítjuk a gyermekeinket is – nem az ajándék jelenti a karácsony lényegét, hanem mindaz, amit négyen együtt csinálunk: feldíszítjük a fenyőfát, sütünk és főzünk, azonban az ajándékot a Jézuska hozza!

Nem költünk többet, mint korábban

A cégek egymást követve teszik közzé a felméréseket, amelyek a magyar lakosság ajándékozási szokásairól szólnak, és a meglepetésekre fordított összeget is forintosítják.

A Cofidis Hitel Monitor arra jutott, hogy a magyarok, ugyanúgy, mint tavaly, átlagosan 33 ezer forintot szánnak szeretteik karácsonyi meglepetésére, kétharmaduk előre spórol ezekre, míg 4 százalékuk hitelből fogja finanszírozni a karácsonyfa alá kerülő csomagokat. A karácsonyi ajándékokra szánt összeg alig tér el az előző évitől, a személyenkénti költés átlagosan 6100 forint. A megkérdezettek 55 százaléka az idén sem költ majd többet, mint korábban, bár kevesebbet sem tervez kiadni.

A megkérdezettek közel harmada novemberben kezdi el a karácsonyi ajándékok beszerzését, és átlagosan 7 személyt ajándékoznak meg – derül ki a CIB Bank megbízásából készített kutatásból. A válaszadók karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költenek, míg további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra. A legtöbben előre spórolva, tudatosan készülnek az ünnepi költekezésre.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában