Helyi közélet

2014.12.16. 11:20

Zongorával hat a szív billentyűire

Vásárosnamény, Vitka - A vásárosnaményi és vitkai kötődésű Gyöngyösi Ivett a Virtuózok fináléjában.

Vásárosnamény, Vitka - A vásárosnaményi és vitkai kötődésű Gyöngyösi Ivett a Virtuózok fináléjában.

Bár eddigi mesés karrierjét hetedhét országon túl ismerték inkább, országos népszerűsége a Virtuózok elnevezésű klasszikus zenei tehetségkutató-verseny kezdete óta töretlenül növekedik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Gyöngyösi Ivett továbbra is a földön jár, nem szédíti el a hirtelen jött médiafelhajtás. Szerényen sodródik az árral, az elsöprő lendületű műsorfolyammal, melynek deklarált célja a klasszikus művészek felfedezése. A szakmai hátteret a Magyar Virtuózok Kamarazenekara biztosítja, emellett a verseny során neves hazai komolyzenei művészek is segítik a fiatal talentumokat.

– Volt az óvodánkban egy zongora. Amikor az óvónők kimentek a helyiségből, próbáltam titokban én is odaférkőzni. Már akkor éreztem vágyat a hangszer iránt. Eleinte nem ismertem a kottát, előfordult, hogy hallás után tudtam eljátszani az előzőleg átélt koncertet. Hét éves koromban meghallgattam Antalovszky Erzsébet zongorajátékát, ami elvarázsolt. Az ő növendékeként kilenc esztendősen előadtam Chopin összes keringőjét. Tizenegy évesen felvettek a Zeneakadémia Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra, ahol Dráfi Kálmán tanítványa lettem, a kamarazenét pedig Devich Jánostól tanultam.

Ivett tíz évesen első díjat nyert az Országos Ferenczy György zongoraversenyen Budapesten, két alkalommal szintén a fővárosban rendezett nemzetközi Chopin zongoraverseny első díjasa és fődíjasa lett (2006-ban és 2008-ban). A bécsi Cziffra György nemzetközi zongoraversenyen Cziffra-díjjal jutalmazták – ő volt a verseny legfiatalabb résztvevője. Első díjjal és EMCY-elismeréssel illették a rangos jubileumi Vladimir Krainev nemzetközi zongoraversenyen, Harkovban. Hatalmas fölénnyel lett első helyezett a hamburgi Lions nemzetközi zongoraversenyen, Európa Kulturális Fővárosában, egyúttal elnyerte a Steinway & Sons „Young Steinway Artist” kitüntető címét egyedüli magyarként.

– Eddigi legnagyobb sikeremet tizennyolc évesen értem el: a pozsonyi EuroRadio nemzetközi zenei verseny győztese lettem a több mint ötszáz indulóból. Negyven ország művészei közül 2011 New Talent-je és UNESCO-különdíjasa lettem. Szülővárosomban, Vásárosnaményban emlékplakettel tüntettek ki, és abban az esztendőben megkaptam a Junior Prima-díjat, mely az egyik legnagyobb elismerés a fiatal művészek számára. Tavaly júliusban az Egyesült Államokban rendezett Lancaster nemzetközi zongorafesztiválról tértem haza első helyezéssel, októberben pedig elnyertem a X. nemzetközi Chopin zongoraverseny összes díját Darmstadtban. Az idén az Év Embere díjjal leptek meg Zuglóban. Sok helyen jártam már a világban, de a szívem mindig haza húz. Szeretem a természetet, bárhol járok, nagyokat sétálok. Megismerem a különböző kultúrákat, feltöltenek a friss impulzusok, amik hatással vannak a zenémre is. Nagy természeti kincs a gyönyörű vásárosnaményi platán, mindig erőt merítek a látványából a Damjanich utcán. Mert bár Budapesten élek a családommal, a beregi gyermekkoromat nem feledem. Ha időm engedi, hazalátogatok. A vitkai Kölcsey Ferenc ÁMK-ba és a vásárosnaményi városi zeneiskolába jártam. Antalovszky Erzsébettel a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Kikérem a tanácsait, nagyon fontos személy az életemben. Amikor felléptem a Zeneakadémián Kocsis Zoltánnal, fontos pillanatokat élhettem meg, örülök, hogy ezt egykori tanítóm a helyszínen láthatta, hallgathatta.

Apropó, Zeneakadémia! Gyöngyösi Ivett tizenöt évesen mutatkozott be átütő sikerrel az Óbudai Danubia Zenekarral a Zeneakadémia nagytermében, utána a Wiener Musikvereinban, a Laeiszhalle-Musikhalle-ben, a Művészetek Palotájában és sok európai, amerikai koncertteremben. Fellépett tizenhárom éves korában a jubileumi tiszadobi zongorafesztiválon, az utrechti Liszt Junioracademy fesztiválon és a lipcsei Mendelssohn Academy fesztiválon is többek között.

A Virtuózok fináléban hárman érdekeltek. A végső győztes nyeri meg a 12 millió forintos fődíjat, amit zenei tanulmányaira fordíthat. Szavazni az ingyenesen letölthető Virtuózok mobilapplikációban (virtuozok.hu/app), valamint alapdíjas SMS-ben is a +36 20/30/70 4422 999 számon, kedvencetek kódjának elküldésével lehet, Gyöngyösi Ivett kódja: IVETT. A voksolás december 19-én 22.20-ig tart. További információk elérhetők www.virtuozok.hu honlapon.

– Ivett tudta nélkül én neveztem a versenybe. Most már persze nem bánja – árulta el édesapja, Gyöngyösi István. – Tizenegy éves korában döntöttünk úgy, hogy miatta költözik a család, ami nem volt hiábavaló. Nagyon büszkék vagyunk rá!

Zsűritagok megjegyzései Gyöngyösi Ivettről:

Miklósa Erika operaénekesnő: – Honnan jön ennyi erő belőled? A zongora majdnem elszállt. Gyönyörű volt...

Batta András zenetörténész, egyetemi tanár: – Talán egy új Fischer Annie-t üdvözölhetünk a személyedben.

Némethy Attila zongoraművész: – Negyven-ötven évente születik egy ilyen tehetség.

Szenthelyi Miklós hegedűművész: – Az előző forduló után szobrot adtam neked, most ha jó erőben lennék, egy hárfát nyújtanék át...

Ivett szólistaként gyakran játszik zenekarokkal. Olyan művészekkel dolgozott együtt például, mint Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Matan Porat, Gottlieb Wallisch, Jan Jasinsky, Choong-Mo Kang, Emile Naumov, Alexander Strukov, Ethella Chupryk, Rohmann Imre, Jandó Jenő, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismerték különleges tehetségét.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában