Helyi közélet

2015.03.03. 13:54

Kameruni a cégénydányádiaknál

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nagyon élvezték a standot: szabolcs-szatmár-beregi élmények a budapesti Utazás Kiállításon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nagyon élvezték a standot: szabolcs-szatmár-beregi élmények a budapesti Utazás Kiállításon.Magyarország-térkép egymillió LEGO-kockából, Mauritius-szigeteki nyereményút, és hamisítatlan szabolcs-szatmár-beregi hangulat a 38. Utazás Kiállításon a Budapesti Vásárközpontban. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén négy napon át 20 ezer négyzetméteren 258 kiállító több ezer ajánlatából válogathattak az érdeklődők – közöttük a szabolcs-szatmár-bereg megyei örökségtúrák közül is. Az idén elsőként mutatkozott be a fő kiállítók közt különleges, Magyarország-szerte is egyedi programokat kínálva a szatmári település, Cégénydányád Adj’ Isten Szatmárban nevű standja. Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere népviseletben fogadta a látogatókat.

– Színes volt a vendégsereg: a hangulat odavonzotta az egyiptomi delegációt és a kameruni kereskedelmi attasét is – említette a kastélyáról és a Szatmárfesztről is ismert helység vezetője.

A hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde-túrákat és kenyérsütő workshopot egyaránt népszerűsítették. A látogatók megismerkedhettek a Szamos-menti települések különleges turisztikai ajánlataival, és a vidék egyedi értékeivel is. Móricz Zsigmond nyomán született meg az új Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi brand, az a szimbólum, amely a Tündérmező nevet viseli. Hívószó a turistáknak, jelképe lehet az itt élő embereknek, védjegye, elismerése az itt előállított értékeknek. Tündérmező az idén is jelen volt az Utazás Kiállításon.

Elkészült a Középkori Templomok Útja, így felkészülten fogadják mindazokat, akik érdeklődnek a templomút egyes állomásai iránt. Fontosnak tartják, hogy azok mellett a régóta ismertebb és keresettebb szabolcsi, szatmári, beregi települések, templomok látogatottsága mellett erősítsék a többi örökség iránti figyelmet is. Ezt a célt szolgálják a tematikus örökségtúra-csomagok. A Reformáció útja örökségtúrát a pünkösdi és az augusztus 20-ai hétvégére, a Szent László-örökségtúrát a júniusi Szent László-ünnep és a szeptemberi örökség napjához kötve hirdették meg, melyet a kiállításon a kerékpáros túrázók figyelmébe ajánlottak. Köszöntötték a „Meséld el te” pályázat nyertesét is. A budapesti Szőnyi István művészettörténész, esztéta nem csak úti könyvet írt és fotózott, hanem a templomút további népszerűsítésében is tevékenyen részt kíván venni.

Románia mint díszvendég

A kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár, külföldi díszvendége Románia volt. A legnagyobb attrakciónak a közel 200 négyzetméteres, egymillió Lego-kockából felépülő Magyarország-térkép számított.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában