Helyi közélet

2015.05.17. 11:54

Kárpátaljaiakon segítenek

Cégénydányád  - Érzésből válik jótékonnyá az idei Szatmári Gyermeknap Cégénydányádon, május 31-én.

Cégénydányád  - Érzésből válik jótékonnyá az idei Szatmári Gyermeknap Cégénydányádon, május 31-én.

A térség egyetlen hagyományőrzésre szakosodott, Szamos-parti csemetepartija ezreket vár bevált lovastúrás, mesemondós, mesterudvaros programjára. Az emelt áras, 500 forintos belépőből származó bevételt Kárpátalja egyik iskolájának utalja majd a közreműködő Máltai Szeretetszolgálat.

Várják a támogatásokat

A bőséges adományhoz sokan kellenek. Úgy tűnik, majd’ háromezren készülnek megünnepelni Cégénydányád 50–60 gyermekét, meg a hónap utolsó napján odaérkezőket, akiknek ingyenes a belépés. A figyelemre méltó szám az ott élők 6–700-as lélekszámát jócskán túlszárnyalja. Nem túlzó a buliköltséget magára vállaló önkormányzat kalkulációja, Kelemen Róbert polgármester ugyanis az eddigi három gyereknap kiugró sikerére hagyatkozik.

– Néhány Kárpátaljáról ide, vagy környékünkre települt családdal beszélgetve érzi az ember, hogy segíteni kell. Nem tudni, mennyit ér egy-egy ilyen akció, mi mindenesetre úgy tervezzük, valamelyik iskolát a jövőben folyamatosan támogatjuk. A kiválasztásban a Máltai Szeretetszolgálat információira hagyatkozunk – tájékoztatta lapunkat a község vezetője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy kezdeményezésüket a gyereknaptól függetlenül, akár ismeretlenül is támogathatják, a Szatmári „Szőke Szamos” Egyesület számlájára utalva bizonyos összeget.

– Szeretem, ha a gyermekek minden nap, valamennyi rendezvényünkön tanulnak valamit – egészítette ki mondandóját a „Családok évét” hirdető cégénydányádi elöljáró. – A Szamos menti vidékeknek ugyanis valahogy eltűntek a hagyományai, így az Adj’ Isten, Szatmár!, a SzamosFeszt, és egyéb megmozdulásaink kapcsán is úgy tervezünk, hogy illőek legyenek a falusi környezethez, mondjanak valamit a magyarság eredetéről.

– Minőséget képviselünk, s az emberek vágynak is a csendes, Szamos-parti kikapcsolódásra. Az Utazó Planetárium, a Dongó zenekar, Bartha Tóni Bábszínháza Paprikajancsival, a Milánóban a magyar standon szereplő Kádár Ferkó Fotószínháza – a ’20-as éveket idéző képeivel – is minőséget képvisel, ezt egészíti ki a környéken tett kiadós séta vagy a lovas túrakocsikázás. A Hortobágyi Nemzeti Park vezetett túrái – héthektáros tanösvényünkön – most főszerepet kapnak, de élmény lehet a gyerekeknek az őshonos állatok (rackajuh, kacsa, liba, kecske) simogatása is.

Szociális fejlődés

Cégénydányád szociális téren is sokat fejlődött. A községben négy éve nincs munkanélküliség, a lakosságszám nem apad, és a fiatal, gyermekes családok maradnak a szülőhelyükön; őket a település nyári napközivel, korrekt fizetéssel, kistermelői és egyéb programokkal támogatja.

– Az óvodát megújítottuk, játszóudvart alakítottunk ki, és egész nyáron aktív programokat kínál az egész napos családi napközi. Nem csak KEOP-os pályázatokra, konszolidációs bevételekre építünk, saját erőből 5-5 millió forinttal szálltunk be a bővítésbe. A bentlakásos intézményünk bővítése után újabb hét embert tudunk fogadni az egyre népesebb várólistáról.

KM–HT


Cégénydányád „forever”

„Mindhalálig Cégénydányád” – ezt írták az egykor ott lakók a beérkezőknek, s a mai vezetők is ennek szellemében invitálják a családokat jótékony rendezvényükre. A vízpart, a gyermekközpontú program, a Szatmári Gyermeknap az idei évtől azonban nemcsak a helyieket, hanem Kárpátalja tanulni, boldogulni vágyó fiataljait is felkarolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában