Helyi közélet

2015.06.03. 17:21

Elismerés a megye tüdőgyógyászainak

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pulmonológiai intézetei kapták az idén a Korányi Vándorserleget.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pulmonológiai intézetei kapták az idén a Korányi Vándorserleget.Nincs már sok hely a serlegen, de annyi még igen, hogy 1988, 1996 után 2015-ben is rávéssék: a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem terén végzett kiemelkedő munka és a javuló mutatók alapján megyénk pulmonológiai intézményei érdemelték ki az egyik legrangosabb szakmai elismerést.

– Büszkeség, hogy 19 év után ismét a megyei intézményhálózat nyerte el a díjat, mely mögött nagy és szakmailag kiváló munka áll, s méltán érdemelte ki az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet elismerését – fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója. – A serleg és az oklevél mindazoké, akik a fekvő- és járóbeteg-ellátásban, a tüdőgondozó intézetekben dolgoznak, s azoké a polgármestereké, gondozónőké, családsegítőké és mindenkié, akik a tbc-s megbetegedések visszaszorításáért a szakterületükön mindent megtettek, segítették és támogatták a szűréstől a gyógyulásig tartó folyamatot.

Örök harc, nagy csatákkal

– A tbc már a történelem előtti korban is jelen volt, ötszázezer éves maradványban mutatták ki a kórokozót – mondta dr. Magyar Veronika arról, milyen régi betegségről van szó. A megyei tiszti főorvos azt mondta: a tbc elleni küzdelemnek soha nem lesz vége. Fontos csatákat nyerhet az egészségügy, ám háborút nem, hiszen az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente nyolcmillióan betegszenek meg tbc-ben, s mintegy kétmillió halálos áldozatot követel a betegség.

– Volt, amikor úgy tűnt, megállítható a tbc, azonban az illúzió elillant, a kórokozó jelen van és jelentős változásokon ment át, így még nagyobb feladatot jelent a megelőzés, felismerés, felderítés és gyógyítás.

A megyei kormányhivatal nép­egészségügyi szakigazgatási szervének vezetője elmondta azt is: minden segítséget megadnak ahhoz, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még jobb eredményeket érjenek el a tbc visszaszorítása érdekében. Hazánkban minden csecsemő megkapja a kötelező BCG-oltást, ami a megelőzés szintén nagyon fontos lépése.

Veszélyes gócpontok

Kötelező tüdőszűrést minden esetben a megyei tiszti főorvos rendelhet el, amennyiben az új megbetegedések száma 100 ezer lakosonként meghaladja a 25-öt. Tavaly megyénkben 134 új beteget regisztráltak, ami egyetlen év alatt 3 százalékos csökkenést jelent, s ezt a tendenciát szeretnék megtartani, illetve folytatni a megye tüdőgyógyászai, szakemberei, ami komoly kihívás, a határmentiségünk miatt is. Romániában és Ukrajnában magas a tbc-s betegek száma, nincsenek tüdőgondozó intézetek, s ez ránk is hatással van.

– A tbc-megbetegedések arányát tekintve az országban is jelentős eltérések vannak. Míg a dunántúli régióban csekély, addig Kelet-Magyarországon, főleg északkeleten még mindig sok a kezelt és az újonnan felfedezett beteg, sőt, a megyén belül is vannak komoly gócpontok – említett egy újabb eltérést dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos. A tbc-s betegek többsége mélyszegénységben él, helytelen táplálkozással és a rossz szociális körülmények között. A veszélyeztetettebbek az ország legszegényebb kistérségeiben élnek, távol az egészségügyi intézményektől. Az új megbetegedéseken túl a legnagyobb gond, hogy vannak a megyében neuralgikus gócpontok, ahol az újrafertőzöttség veszélye nagyon magas.

Nem kötelező, de nagyon ajánlott

– A tüdőszűrés negyven év felett ingyenes; ez nem csak a tüdőgondozó intézetekhez kapcsolt stabil szűrőállomásokon elérhető, hanem két mobil szűrőcsoport a megye településein járva, helyben elvégzi a vizsgálatot – tudatta dr. Kerényi Ildikó, a megyei és városi tüdőgondozó intézetvezető főorvosa. A szűrés fontosságát jelzi, hogy a tbc-n kívül egyéb mellkasi (szív, nyirokcsomó, tüdő) elváltozásokat is időben észre lehet venni a vizsgálattal. A tbc-s betegek 30 százalékát még panaszmentes állapotban szűrték ki, a tüdőrákos betegek 19 százalékát pedig kezdeti stádiumban sikerült felfedezni.

A tbc pedig hosszú, fél, de akár egy évig tartó (gyógyszeres) kezeléssel, a tüdőrák műtéttel gyógyítható.

– Asztma, allergia, COPD – sorolta az intézetvezető, és megjegyezte: egyre több a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő ember. A hazai és nemzetközi statisztikák szerint is ez a légzőszervi betegség lesz hamarosan a harmadik leggyakoribb korai halálok. – A COPD nem gyógyítható, csak a folyamatot tudjuk lassítani, a tüneteket enyhíteni, a fizikai terhelhetőséget javítani – figyelmeztetett dr. Kerényi Ildikó, s ismét kiemelte a megelőzés, a korai felismerés fontosságát.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában