Helyi közélet

2015.06.04. 13:07

Hagyományőrző Zsidó Fesztivál Kisvárdán

Kisvárda - A nemzedékek felelőssége: a kisvárdai zsidó közösség emléke fennmaradjon. A Holokauszt előtt a magyar vidéket virágzó zsidó hitközségek népesítették be.

Kisvárda - A nemzedékek felelőssége: a kisvárdai zsidó közösség emléke fennmaradjon. A Holokauszt előtt a magyar vidéket virágzó zsidó hitközségek népesítették be. Ezek egyike volt kisvárdai közösség, amely 7000 tagot számlált abban a kis városban, amely alig több mint 10000 lelket számlált. Kisvárdán ma már csak néhány zsidó él. A kegyetlen zsidógyűlölet és emberirtás azonban halálos csapást mért a kisváros zsidóságára. Az emléke azonban fennmaradt.

Kisvárda – Kisvárda Város Önkormányzata, KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság kisvárdai szervezete a Holokauszt 71. évfordulója és a Raoul Wallenberg emléktábla avatásával emlékeztek zsidó közösség Holokausztnak áldozatul esett tagjaira csütörtökön –május 28–án– a volt Zsinagógában, a Rétközi Múzeumban délután négy órától. A város fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszó magyar zsidó közösség áldozatai előtt tisztelegtek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Hagyományőrző Zsidó Fesztivál

–A Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség és Kisvárda Város Önkormányzatának rendezésében, június 13–14–én (szombaton és vasárnap) első alkalommal megrendezésre kerülő eseményre színes, változatos program várja az érdeklődőket, amit az elkövetkezendő években hagyománnyá szeretnénk tenni városunkban – tájékoztatott Lénárt Andrásné aljegyző.

Szombaton, 13 órától Zsidó gasztronómiai bemutató a város főterén. A Rétközi Múzeumban –a volt Zsinagógában– 15 órától lesz, „A kisvárdai zsidóság” című kiállítás megnyitója. Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, a kiállítást megnyitja: Néző István helytörténész. A nap eseményeinek zárásaként 17 órától a Budapest Klezmer Band koncertje lesz a főtéren felállított színpadon. Köszöntőt mond: dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Ünnepek és hétköznapok, Zsidó étkek

A Fesztivál programja vasárnap délután folytatódik a Városháza dísztermében.

15 órától. A „Zsidó ünnepek és hétköznapok” címmel megrendezendő konferencián előadást tartanak: dr. Ungvári Istvánné dr. Klein Éva, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnökhelyettese, Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Davidovics László, kisvárdai származású rabbi.

Konferenciát követően a résztvevők megismerkedhetnek a zsidó étkekkel, amit kötetlen beszélgetés követ. E program helyszíne a Városháza, második emeleti tárgyalója.

A Bessenyei György Gimnázium dísztermében 17 órától lesz az „Egy pesti lány” – monodráma bemutatója. Író: Förster Vera. Színpadra alkalmazta, s rendezte: Szántó Erika.

A Pesti lány szerepében, Olasz Ágnes.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában