Helyi közélet

2015.06.23. 17:15

Meggypálinkába fojtva ...

<em>Ha lenne a fagyizóknak kilincsük, egymásnak adnák a hűsítő finomságra vágyók. Csöpögnek a tölcsér oldalán a csokik, puncsok, vaníliák, adagonként legalább 180 forintért. A meggyes gazdák verítéke ennek alig a negyedéért csöpög. Negyven forintot adnak gyümölcs kilójáért: leírni is szégyen, nemhogy ennyit fizetni!</em> Száraz Ancsa jegyzete.

Ha lenne a fagyizóknak kilincsük, egymásnak adnák a hűsítő finomságra vágyók. Csöpögnek a tölcsér oldalán a csokik, puncsok, vaníliák, adagonként legalább 180 forintért. A meggyes gazdák verítéke ennek alig a negyedéért csöpög. Negyven forintot adnak gyümölcs kilójáért: leírni is szégyen, nemhogy ennyit fizetni! Száraz Ancsa jegyzete.

Negyedgombócnyi fagyi: ennyi jár a rengeteg erőfeszítésért, a költségekre kifizetett százezrekért, és a szándékért, hogy vannak, akik nem az államon akarnak élősködni, hanem munkájukkal szeretnének előrébb jutni. Akik nem úgy próbálnak egyről a kettőre jutni, hogy lopnak a közösből, mert fontos nekik, hogy reggelente tükörbe tudjanak nézni. Vagy inkább másik utat kellene választaniuk? Remek perspektívák mutatkoznak: elmehetnek közmunkásnak, vagy elmehetnek jó messzire.

Azt mondja a felvásárló, hogy nem meri kiírni az árat a táblára, mert szégyelli. Pedig annak kellene szégyellnie magát, aki ha magas a felvásárlási ár, a mellét veri, mondván: ő elintézte, ha pedig alacsony, másra mutogat: hibás az unió, a kvótarendszer, de ha mégsem, a szörnyű időjárás mindig elővehető. Nem furcsa, hogy aki ellenzékből tüntetést szervez, kormányon a feldolgozókat és a gazdákat hibáztatja? Az a baj, hogy így megy ez évek, évtizedek óta. És amíg ők minden baj ellenére egyre csak híznak, a szerencsétlen őstermelők maradnak ott, ahol voltak. Sovány vigasz, hogy a bánatukat ízletes meggypálinkába fojthatják: a sajátjukba, mert ennyi pénzért legfeljebb az lesz az idei termésből.​


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelők akár a fán is hagyhatják a termést - tájékoztatta egy helyi őstermelő a kialakult helyzetről az MTI-t. tovább »

Nagycserkesz, Hajdúdorog - A gazdák szerint a feldolgozók által kínált vételár jóval alacsonyabb, mint az önköltségi ár. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában