Helyi közélet

2015.07.16. 18:29

A nyíregyházi védőnőket köszöntötték

Nyíregyháza -  Ők azok, akik ott állnak a várandós nők, a kismamák és a családok mellett. Vigyáznak rájuk az év minden napján, hivatástudatukkal méltán vívták ki a magyar társadalom elismerését, a családok feltétlen bizalmát. A Nyíregyháza közigazgatási területén dolgozó védőnőket köszöntötték.

Nyíregyháza -  Ők azok, akik ott állnak a várandós nők, a kismamák és a családok mellett. Vigyáznak rájuk az év minden napján, hivatástudatukkal méltán vívták ki a magyar társadalom elismerését, a családok feltétlen bizalmát. A Nyíregyháza közigazgatási területén dolgozó védőnőket köszöntötték.

Az I. világháború után a csecsemőhalandóság csökkentése és a nemzet számbeli erősbítése hívta életre Országos Stefánia Szövetséget, majd a mely a mai Magyar Védőnői Szolgálat elődje volt. A 100 éves centenárium kiváló alkalmat ad arra, hogy Magyar Örökség Díjjal is elismert hungarikum tagjainak megköszönjék és díjazzák az elhivatottságát és lelkiismeretes munkáját, mert ez egy évszázad alatt sem változott.

Nyíregyháza polgármestere szerdán a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen méltatta a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál dolgozó védőnőket. A megyeszékhely első embere örömmel említette: Nyíregyháza egy abból a három megyei jogú városból, ahol nem csökken a lélekszám, és mindig több gyermek születik. – Ez is bizonyítja, hogy a munkájukra mekkora szükség van – fogalmazott.

– Mindannyian tudjuk, mi a szolgálat, mi a védőnői hivatás, mindannyian őrzünk egy szép emléket, egy kedves történetet, mi vagyunk, akik együtt örülünk és együtt sírunk a családokkal – fogalmazott Dévaldné Türk Csilla járási vezető védőnő, aki szakfelügyelői szemmel szólt a szakmai munkáról. – Az elmúlt száz évben szinte minden változott, átalakult, azonban a lelkesedésünk, a lendületünk töretlen, ott vagyunk az élet minden területén, legyen szó születésről, szűrővizsgálatokról, családok támogatásáról.

Oktatják a jövő generációját

Segítők ők a szó legnemesebb értelmében. Hóban, fagyban, forróságban járják a területet, válnak a családok legbizalmasabb tagjává, erővel és kitartással lesznek a legnagyobb szövetségessé.

Rákóczi Ildikó, a szociális, egészségügyi és ifjúsági bizottság történeti visszatekintésében felidézte az Országos Stefánia Szövetség 1915-ös megalakulását, az azzal párhuzamosan működött Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálatot, majd azt, ahogy a két szolgálat egyesülésével végül országos viszonylatban is kiteljesedett a védőnői rendszer, mely a világon egyedülálló, Magyar Örökség Díjjal is elismert hungarikum.

Kiemelte az igazgatóság 65 (28 iskolai és 35 területi) védőnőjének kiváló szakmai tudását, felkészültségét és a jövő védőnőinek oktatásában is vállalt szerepét.

Számít a véleményük

– A kisfiam születésekor döntöttem el: védőnő akarok lenni, mert szerettem volna tenni azért, hogy a gyermekek egészségesen nőjenek fel – idézte fel pályaválasztásának okát Tenják Hedvig, aki a diplomáját éppen 15 évvel ezelőtt vette át, s kezdte meg munkáját. Volt területi védőnő, jelenleg iskolavédőnőként három intézmény – a Bánki-középiskola ifjúsági tagozata, a Kossuth-gimnázium és a Bencs-iskola – diákjai tartoznak hozzá.

– Minden nap van sikerélmény, jó érzés ott lenni az életükben, legyen szó szűrővizsgálatról, szakmai alkalmasság megállapításáról vagy az egészségük megőrzéséről. Számít a véleményünk, fontos, amit javaslunk és megteszünk – derült ki a tapasztalatokról. – Jó döntést hoztam, amikor ezt a hivatást választottam.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában