Helyi közélet

2015.07.04. 11:30

A szakma is kiruccan a SzatmárFesztre

Cégénydányád - A SzamosFeszten bevezetik a nemesi cégényi tallért, abban számlálnak üzletet Szatmárért és Kárpátaljáért.

Cégénydányád - A SzamosFeszten bevezetik a nemesi cégényi tallért, abban számlálnak üzletet Szatmárért és Kárpátaljáért.

Meglehet, hogy a SzamosFeszt koncertjeire máris telt házas jelzőket kell használni, Szatmár vonzása ugyanis negyedszer kap rivaldafényt. A pénteki ráhangolás a Kende kúria parkjában blues koncertekkel indult. Mondják, hogy az is egyfajta népzene, s míg Deák Bill Gyula vitte a prímet, a Szatmárban és Kárpátalján turisztikából élők szépen berendezték sátraikat, felállították a kondért, előkészítették a szombat-vasárnapi többezres vendégfogadást.

Hogy az igazából népzenei, néptánc és leginkább turistacsalogató fesztivál Monostori napok, Adj Isten Szatmárban!, vagy SzamosFeszt néven neveztetik, teljesen mindegy, a lényeg, hogy ide olyan kiállítók, szállásadók, turisztikai szakemberek is befutnak hétvégére, akik érdemben hozzá tudnak szólni ahhoz, ami ma egy Szamosháton fekvő ikerfalu jövőjét követendő példaként megalapozhatja.

Ennek különleges pillanata vasárnap a cégényi tallér bemutatása, ami a nemessé válási program fontos fizetőeszköze, melyre Szatmár támogatásával lehet szert tenni.

A Pajtaszínházban zajló Turisztikai Konferencia nem épp nonprofit vállalkozás, célja, hogy a nap végén sok tenyér összecsapódjon sok-sok utazó vendégéjszakájának, jó közérzetének érdekében.

– Hiszünk abban, hogy minden szakmai tudás összeadódik az ügyben, hogyan lehet egybegyúrni, s a külföldi turisták megszólítására alkalmas attrakcióvá formálni Szatmár és Kárpátalja turizmusát – előlegezte meg lapunknak Kelemen Róbert Cégénydányád polgármestere. Elmondta, hogy a program a gasztro- és a templomturizmus fejlesztésében is hozhat átfogó eredményeket, utóbbi ügyben már szombaton váltanak pár szót Fekete Károly tiszántúli református püspök úrral, aki a harmadik nap ünnepi Istentiszteletén is igét hirdet.

– Megtiszteltetésnek vesszük, hogy a Magyar Turizmus Zrt. régió képviselője, Katona Ilona, és a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, Krivács András és elfogadta meghívásunkat. Közös gondolkodásunkba a beregi részt, valamint díszvendégünk, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács neves képviselőjét, Mester Andrást is bevontuk, így az eddigi tapasztalatokról első kézből kapunk információkat. Ezen a vidéken még nem járt, de egészséges zöldség-gyümölcs receptjeivel a híre már ide is elért Főzelékes Ferinek, alias Szatmári Ferenc gasztro bloggernek, aki a turista ízlését veszi terítékre, s felkapott könyvét is dedikálja majd a közönség között. A konferencián stílszerűen sorsolunk ki egy Magyarországon még elérhetetlen háztartási robotgép csodát.

Míg szakmai berkekből folyamatosan érkeznek a jelentkezések, az Adj Isten Szatmárban kommunikációs csapata is segíti a tájékozódást, de naprakész információkat közvetít a RádióSom hétvégi adása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában