Helyi közélet

2015.07.10. 12:48

Akácfeldolgozásban Európában az elsők

Pócspetri - Töretlenül fejlődik a Ruzsa Kft. – államtitkárok látogattak Pócspetribe pénteken.

Pócspetri - Töretlenül fejlődik a Ruzsa Kft. – államtitkárok látogattak Pócspetribe pénteken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg gazdag olyan cégekben, amelyek a területükön az élen járnak. Pénteken Pócspetriben kiderült: Európa legnagyobb akácfeldolgozó üzemévé fejlődött az 1994-ben alapított, jelenleg 52 embert foglalkoztató Ruzsa Kft.

– A cégünket olyan fához hasonlítanám, aminek van egy erős gyökérzete, ezt a velünk partnerségben lévő erdőgazdák alkotják. A termékeink alapanyagát a nyírségi magánerdők biztosítják. A törzsünket a fafeldolgozói tevékenység jelenti, ebből nő ki a lombkorona, mely a piaci kapcsolatainkból alakul ki. Az értékesítés ezernyi szálon fut, így nem érezhetjük magunkat kiszolgáltatva. Ma olyan termelési potenciállal rendelkezünk, amire lehet építeni – fogalmazott Ruzsa János, a Ruzsa Kft. ügyvezetője. A vállalkozás az elmúlt két évben három pályázaton összesen közel 307 millió forint vissza nem térítendő uniós és állami támogatásban részesült. A 148 milliós munkahelyteremtő beruházás révén 12-ről 49-re nőtt a foglalkoztatottjainak létszáma. A 143 milliós versenyképességjavító projekt által termelő- és raktárcsarnok épült. A 267 milliós faipari kapacitásbővítéssel teljesedett ki a fejlesztés a jobbára Nyugat-Európába exportáló cégnél. Míg tavalyelőtt havonta 30, addig az idén már havi 50 kamion feletti akácos exportkibocsátással büszkélkedhetnek.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár is méltatta a Ruzsa Kft.-t:

– A 2011-2014-es időszakban megvalósult munkahelyteremtő pályázattal több mint egymilliárd forint érkezett Nyírbátor térségébe, ezáltal ötszáznál több új munkahely létesült. Ahogy látom, a tulajdonosnak a munkája a szenvedélye, ami garancia a jövőre.

– Az akác a Nyírség aranya. A sovány földből a Ruzsa Kft.-nek sikerült komoly értéket teremtenie. Példaértékű összefogás eredménye a cég sikere – vélekedett Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

– A 33 településből álló térségünkben 2500 új munkahely jött létre az elmúlt években, ebből 811 a kisvállalkozásoknál. A Ruzsa Kft. példája bizonyítja: a vállalkozói akarat és ötlet, összhangban áll a piaci lehetőségekkel. Jó helyre került az uniós támogatás, dinamikusan fejlődik a világszínvonalú termékeket előállító cég – jegyezte meg dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki hozzátette: nem csak 52 családnak biztosít megélhetést a vállalkozás, hanem az erdőgazdálkodónak is, tehát széles bázisra építhetnek hosszú távon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában