Helyi közélet

2015.07.23. 08:45

Beköltöztem, élhető a Chicago!

Érpatak - A Chicagóként emlegetett cigánysoron, a Kossuth utcában nincsenek rejtegetnivaló, sötét ügyek, alakok, nem tartja senki rettegésben az többieket. Lehet vitatkozni mellékes dolgokról, mint a darutoll hossza, a bürokratikus jogi kacifántok, de a polgármester érdemi kérdésekről akar beszélni. Interjú Orosz Mihály Zoltánnal, Érpatak polgármesterével.

Érpatak - A Chicagóként emlegetett cigánysoron, a Kossuth utcában nincsenek rejtegetnivaló, sötét ügyek, alakok, nem tartja senki rettegésben az többieket. Lehet vitatkozni mellékes dolgokról, mint a darutoll hossza, a bürokratikus jogi kacifántok, de a polgármester érdemi kérdésekről akar beszélni. Interjú Orosz Mihály Zoltánnal, Érpatak polgármesterével.Arról, hogy hogyan lehet más pályára állítani a cigány–magyar kérdést, és ez miként kamatozik mindenkinek. Módszereire országszerte kíváncsiak, az érpataki modell időközben országos hálózattá fejlődött, továbbképzésre, konzultációra, segítségért jönnek Szombathelyről, Miskolcról, Alsózsolcáról, Konyárról, hogy csak pár példát említsünk.

Állítja, hogy a jogok és kötelezettségek egyensúlyának helyreállítása a szemléletmód megváltoztatásánál kezdődik, és nulla forintba kerül. Mégis folyamatosan támadások érik.

Orosz Mihály Zoltán: Nem költöttem milliókat szegregálódott csoportok lepusztított lakásainak felújítására és egyéb hatástalan „megoldásokra”. Az én módszerem működik. Támadják, mert mutatja, hogy nincs értelme a liberális segélyosztó rendszernek, az a mélyről jövő igénytelenség konzerválásának motorja. A kötelezettségek teljesítését azért sem vállalhatja át az állam, mert akkor a képességsorvasztás útjára térünk, és roncstársadalom alakul ki. Körülöttem sem lehetnek rombolók, csak törvénytisztelő, valódi országépítők. Cigányok és magyarok. Lukács Evangéliumában az áll: „Mert nem jó fa az, amely romlott gyümölcsöt terem, sem nem romlott fa az, amely jó gyümölcsöt terem”. Érpatak titka, hogy a reménytelennek látszó emberek mentalitása, gondolkodása, lelki habitusa, ezáltal az életmódja gyökeresen megváltozott. Erre kell koncentrálni, és ez a módszer döntően nem pénz kérdése.

Röviden...

Politikai párt: független – nemzeti keresztény konzervatív értékrend szerint Jobbik-közeli

Vezetői ars poetica: igazság, rend, becsület, tradíció, minőség, közösség, csapatkötelék, küldetés- és hivatástudat

Képviselő-testület: Első a közérdek szolgálata, s a felelősségvállalás.

Döntéshozatal irányelvei: Közérdek-érvényesítés, nemzetszolgálat, áldozatkészség

Települési értékrend: Hagyományőrzés, hierarchikusan és funkcionálisan tagolt organikus közösségszervezés

Sikeres projektek: Érpataki modell rendszeres oktatása és továbbképzés, a Fő tér és a polgármesteri hivatal felújítása, óvodabővítés, szociálisintézmény-felújítás, a megújuló energia használata

Az érpataki Chicagóhoz hasonló helyekre hívják önt törvényességet és békés együttélést teremteni. A település problémamegoldása önreklámmá vált?

Orosz Mihály Zoltán: Arra vagyunk kíváncsiak, mi a valódi oka annak, hogy a két népcsoportot egymás ellen kijátszva uszítják egymásra. Eredményeinket érdemi kritika még nem érte. A gettókra emlékeztető irgalmatlan állapotot következetes munkával nem lenne nehéz felszámolni. A kulcs: oda kell vinni törvényt. A szemetet összeszedni, nem lopni az áramot, a gyerekeket iskolába vinni és nevelni, biztosítani a higiéniai állapotokat, s mindenek előtt megváltoztatni a gondolkodásmódot és így tovább. De ez csak akkor változik, ha nem hanyagoljuk el a kötelezettségeket a jogosultságok forszírozása ürügyén. Az államnak nemcsak jogosultságkielégítő „szolgáltató”, hanem kötelezettségmegkövetelő és közérdek-érvényesítő szerepet is kell teljesítenie. A tettre kész embereket és az önkormányzati vagy állami pozícióban lévőket mint fogaskerekeket, svájci óra mintájára kell összeilleszteni és összehangolni, komplexen, csapatkötelékben érhető el mindaz, ami nálunk van. Hihetetlen, micsoda ellenállásba ütközik ez az igény az elején a mai kor generálta modern, önző embertípus miatt, de ahol ráéreznek ennek a lényegére, ott látványos eredmények születnek.

Nem lehet közömbösnek maradni Érpatak cigány–magyar ügyében. Tűzön-vizen átviszi, amiben hisz?

Orosz Mihály Zoltán: Nem akarunk mindenáron mindenkivel jó viszonyban lenni. Normaszegés és közérdeksérelem esetén bátran vállaljuk a konfliktust. Ha ez helyreáll, akkor azonnal béke van, szövetség és közös országépítésre törekvés. Normatiprás esetén újra harc lesz és így tovább. Ez a magatartás és atmoszféra sokszor olyan, mint a hűvös és tiszta hegyi levegő, de mégis áldásos és nagyon nagy teremtő erővel bír. Hozzá kell szokni. Erős emberi kapcsolatokat teremt, sokszor az isteni kegyelem áradására hasonlító katartikus élményeket tud generálni. Ezt szeretem, ezért csinálom.

Mit lehet tanulni a havi képzéseken és abból, ha más is beköltözik az önök cigánysorára?

Orosz Mihály Zoltán: Minden hónapban továbbképzésen adjuk át a komplex társadalmi integrációs modellt, gondolkodunk a franchise rendszer kidolgozásán, és egy cigány tagozat beindításán is. Tananyagot dolgozunk ki három tudomány alapján: ötvözzük a rendközpontú organikus társadalomtudományt, az igazságközpontú és közérdek-érvényesítő államelméletet és az üdvösségközpontú személyiségfejlesztő antropológiát. A társadalmi konfliktust úgy közelítjük meg, mint orvos a betegséget: kendőzetlenül pontos és helyes, dokumentumokkal alátámasztott diagnózist állítunk fel. Arra komplex megoldási módokat gyűjtünk csokorba, ahol lépésről lépésre világosan megfogalmazzuk a konkrét teendőket, és ezt a gyógyító terápiát nagy körültekintéssel, de bátran végre is hajtjuk. Erő is kell hozzá, türelem, megértés, és végtelen sok gondosság… persze, sokan feladják. De 50–100-an vannak azok, akik az új paradigmát a saját településükön is be akarják vezetni.

Névjegy

Orosz Mihály ZoltánSzületési idő, hely: 1969, Újfehértó

Végzettség: Matematika-fizika szakos középiskolai tanár, teológus

Foglalkozása: A 2005. augusztus 14-ei időközi választás óta polgármester Érpatakon, a 4. ciklusban

Idézet: ,,Mert minden fa a saját gyümölcséről ismerszik meg.” (Lk, 6, 43-44.)

 

Érpatak

Terület: 31,33 km²» Teljes népesség: 1770 fő (2014. január 1.)

Népsűrűség: 53,35 fő/km²

Éves költségvetés: 222 624 000 Ft

Létesítmények száma: 2

Jelszó: „Hagyományokból táplálkozva példaként utat mutatunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában