Helyi közélet

2015.07.10. 09:45

Készítse a stafírungot, kertek alatt az Ajaki Lakodalmas Fesztivál!

Az ajakiak Önöket is meghívták egy hamisítatlan vidéki lakodalomra. Játékunkban tíz páros belépőt sorsoltunk.

Az ajakiak Önöket is meghívták egy hamisítatlan vidéki lakodalomra. Játékunkban tíz páros belépőt sorsoltunk.

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre ez a három napos fesztivál, amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A három fő nap (P., SZ., V.) programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már harmadik alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: a legtöbb töltött káposzta elkészítése zárt tűzláncon. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében.

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. 2012-ben ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködött a Szabolcs néptáncegyüttes.

Összességében egy olyan fesztiválélmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 7.-9. között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár nyolcadik éve.

Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

IX. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál

2015. augusztus 7-9-ig

Helyszín: Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

Játékunk nyertesei:

Silimon Ildikó - sili.ilcsi@...

Bakti Gréta - gretutu@...

Orosz Tibor - orosztiborkv@...

Szikora András - andras.szikora@...

Orosz Dorina - dorka0219@...

Suga János - etterem@...

Szombati Csaba - rbka66@...

Tamás Ágnes - agitamas79@...

Mátrai Boglárka - matrai.i@...

Tamásné Dicső Mónika - tdicsomonika@...

emailben értesítünk a nyeremény átvételének módjáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában