Helyi közélet

2015.07.01. 18:44

Könyvtárbusszal jöhet házhoz a mozi

Nyíregyháza - Főleg mesefilmeket, s magyar játékfilmeket vetítenek majd a vidéki településeken.

Nyíregyháza - Főleg mesefilmeket, s magyar játékfilmeket vetítenek majd a vidéki településeken.Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődhet el a jövőben az ország ötezer fő alatti kistelepülésein – hangzott el nemrégiben a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) kísérőrendezvényeként megtartott konferencia keretében. Utánajártunk, hogy megyénkben mikorra várható a szolgáltatás beindítása, s hogy hol tart éppen a vizuális kultúrához való hozzáférést alapszolgáltatásként ígérő kezdeményezés.

– Mivel két kollégánk is jelen volt ezen a konferencián, s már a hivatalos megkeresés is megtörtént az Informatikai és Könyvtári Szövetség részéről, hamarosan mi is megvizsgáljuk, hogyan lehet az ötletet a gyakorlatban megvalósítani – mondta el lapunknak Gosztonyi Enikő, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Jogdíjmentesen vetíthetnek

– Egyelőre annyit kértek tőlünk, hogy gyűjtsük össze azoknak a településeknek a listáját, ahol már megvannak a szükséges eszközök. Mivel 2013-tól a megyei könyvtár kizárólagos fennhatósága alá került Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), így az ötezer fő alatti kistelepülések csak velünk tudnak szerződést kötni az ilyen típusú szolgáltatások biztosítására.

– Ha nem számítjuk a fehérgyarmati járásban található, 500 fő alatti településéket, illetve a Nyíregyháza környéki bokortanyákat – ezekre a helyekre ugyanis könyvtárbuszok járnak –, s külön vesszük a városokat is, akkor kb. 170 település marad, ahová érdemes lenne könyvtármozit telepíteni. A könyvtárbuszban egyébként megoldható volna a filmvetítés, mivel abban már eleve van vetítővászon és vetítő, de a jelenlegi menetidőbe aligha volna beilleszthető túlóra nélkül a szolgáltatás.

– Annyi már bizonyos, hogy a filmeket – amelyek zömében animációs, illetve magyar játékfilmek lesznek – a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) szerzői jogi költségek nélkül bocsátaná rendelkezésünkre. A részletek kidolgozására azonban a közeljövőben kerül majd sor – mondta el Gosztonyi Enikő.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában