Helyi közélet

2015.07.11. 14:51

Savanyú meggyszezon: a mennyiség és a minőség is hagy maga után kívánnivalót

Szabolcs-Szatmár- Bereg -Kaplanyi József még emlékszik a boldog békeidőkre, mikor 250 forintért vették át tőle a bordó gyümölcsöt.

Szabolcs-Szatmár- Bereg -Kaplanyi József még emlékszik a boldog békeidőkre, mikor 250 forintért vették át tőle a bordó gyümölcsöt. Az ipari árutömeg zömét adó fürtös fajták induló ára 60 forint/kilogramm körül alakult, amire a termelők egy része azt mondta: nem kíván további veszteséget termelni a betakarítás költségeivel, és le sem szedi a meggyet – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki szerint az egyeztetések elvezettek oda, hogy a feldolgozók 150 forint/kilogramm nettó áron veszik át a meggyet. Hozzátette: azok számára, akik már olcsóbban eladták a gyümölcsöt, ez nem jelent vigaszt, de az alacsony árak eredményezte kivárás miatt még elég széles kört érinthet a változás. A feldolgozók abban az esetben is átveszik az árut, amennyiben a szállítási ­költségek optimalizálása érdekében több kistermelő összeáll, és együtt viszi be a meggyet.

 Szórádi Sándor szerint még körülbelül tíz napig húzódhat el az idei meggyszezon.

– A megyében a fürtös fajták 30–40 százaléka még a fákon van, bár ezeket egy rázógéppel három vagy négy nap alatt le lehet szedni. A jelenlegi helyzetben úgy vélem, cégem még tíz napig veszi át a rázott vagy szár nélküli meggyet – mondta a tyukodi székhelyű Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezetője. Szórádi Sándor lapunknak elmondta: ők még szívesen „fogadják” a gyümölcsöt, de úgy látja, az idei szezonban a mennyiség és a minőség is hagy maga után némi kívánnivalót.

Gondolt a jövőre

Az 59 éves nyírtéti Kaplanyi József 28 hektár meggyes „boldog” tulajdonosa. Becsülettel teszi a dolgát: három éve 5 millió forintos beruházás révén fagykár ellen bevethető gépeket vásárolt, de odafigyel a megfelelő öntözésre és a tápanyag-utánpótlásra is.

– A kezdő felvásárlási ár eléggé ijesztő volt, most 150 forintért viszem a meggyet a tyukodi konzervgyárba és a jánkmajtisi üzembe. Ettől az árszinttől sem repesek az örömtől, mert ezzel nagyjából a befektetett pénzemnél vagyok – mondta lapunknak a nyírtéti gazda, akinek a szíve sajdul meg akkor, ha visszaemlékszik azokra az időkre, mikor még 250 forintért vették át a meggyet.

– Azt látom, hogy a mostani termésmennyiségnek nagyobb árszintet kellett volna produkálnia az ideinél – tette hozzá Kaplanyi József, aki csupán minimális fagykárt szenvedett el tavasszal, ám így is szerencsésebb (vagy előrelátóbb) volt azoknál a falubelieknél, akiknél a termés fele „elszállt” a fagy miatt.

KM-TG


Vaja - Nem elégedett a ­meggy felvásárlási árával Sipos György vajai termelő, aki több gazdatársa nevében kereste fel a szerkesztőségünket, és az érdekvédelem mielőbbi közbelépését követelte, mert szerinte minősíthetetlenül alacsonyak az idei árak. tovább »

Budapest - A meggytermelők ingyen osztanak szét összesen több mint 30 tonna magyar meggyet, mintegy 100 ezer darab negyed kilogrammos kiszerelésű adagot, az akcióval az idei nyomott meggyárak ellen tiltakoznak - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet csütörtökön az MTI-vel. tovább »

Újfehértó - Szerencsére a magyar termelőkbe is szorult némi önérzet, büszkeség és vagányság. tovább »

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyár van, s javában dúl a meggycsata. A termés jónak ígérkezik, de a piac az idén is cserben hagyta a gazdákat. tovább »

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelők akár a fán is hagyhatják a termést - tájékoztatta egy helyi őstermelő a kialakult helyzetről az MTI-t. tovább »

Nagycserkesz, Hajdúdorog - A gazdák szerint a feldolgozók által kínált vételár jóval alacsonyabb, mint az önköltségi ár. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában