Helyi közélet

2015.07.22. 16:43

Vakcinahiány miatt átütemezik a BCG-oltásokat

Nyíregyháza - A BCG-oltás nem alkalmas a felnőttkori tbc megakadályozására.

Nyíregyháza - A BCG-oltás nem alkalmas a felnőttkori tbc megakadályozására.

Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. A BCG-oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

Egy éves korig hatékony

Világszerte fennakadások vannak a tuberkulózis elleni ún. BCG-oltóanyag előállításában. A kialakult helyzetet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a BCG-oltás ideiglenes átütemezésével oldja meg.

Ennek értelmében július végétől a csecsemők BCG-oltása nem a születést követő négy héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG-oltás egyéves korig megfelelő hatékonyságú. A BCG-oltás nem alkalmas a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori TBC megakadályozására. A tuberkulózis, vagy elterjedt nevén „TBC” olyan idült fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz – tette közzé az ÁNTSZ.

Mi a tuberkulózis?

A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. A szervezet immunológiai állapotától függően a betegség alakulásának több állomása van. A tüdőbe bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban, és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokolódnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik. Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok, és a köpettel a külvilágba juthatnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a TBC-baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.

Hazánkban 1953-ban közel 50 ezer megbetegedést észleltek. 1954 óta minden újszülöttet oltanak TBC ellen, ennek köszönhetően is csökkent az esetszám. Az elmúlt évben kevesebb mint ezren betegedtek meg Magyarországon tuberkulózisban.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új TBC-esetek száma (incidencia) az elmúlt 15 évben fokozatosan csökkent, 2000-ben 100 000 lakosra vetítve 35,8 új TBC-eset fordult elő, 2014-ben már csak 9,1. Ennél is alacsonyabb a TBC előfordulása a gyermekek (14 év alattiak) körében, 2000 óta egy esetet regisztráltak.

Mi történik az oltáskor?

A BCG-oltást követően, ha „megfogant” az oltás, a beadás helyén, a váll külső felén 4–6 hét múlva kicsi, piros duzzanat jön létre. A hónaljárokban lévő, vagy a nyakon lévő nyirokcsomók enyhe duzzanata nem kóros, mindez magától elmúlik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában