Helyi közélet

2015.08.30. 15:18

Az idén is ingyenes oltást kapnak a hetedikes lányok

Nyíregyháza - A kampány célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

Nyíregyháza - A kampány célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

A hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként tavaly ősszel bevezetett humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/16-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik. A védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

– Az elmúlt tanévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csaknem 3200 hetedikes diáklány volt jogosult a térítésmentes HPV elleni védőoltásra. A tanulók 90 százaléka igényelte is a vakcina beadását, amit az iskola-egészségügyi szolgálatok közreműködésével a tanulók meg is kaptak. Ez országos szinten is kiemelkedően jó eredménynek számít – tudtuk meg a tavalyi tapasztalatokról dr. Magyar Veronika megyei tiszti főorvostól. A védőoltási kampány lebonyolítása zavartalan volt, szövődmény vagy nemkívánatos esemény nem történt.

A szülőnek kell nyilatkoznia

A megyei kormányhivatal nép­egészségügyi főosztályának vezetőjétől megtudtuk azt is: az előzetes adatok alapján a szeptemberben kezdődő tanévben az általános iskola hetedik évfolyamába járó leányok száma hasonló a tavalyihoz, mintegy 3100.

– Az iskola védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadásához a szülőnek vagy gondviselőnek ki kell töltenie a nyilatkozatot, és vissza kell küldenie azt az iskolába szeptember 11-éig – hangsúlyozta a határidőt dr. Magyar Veronika. Az iskola-egészségügyi szolgálat a nyilatkozatok alapján megszervezi a védőoltások beadását.

– A 15. életévüket be nem töltött leányok az első oltást októberben, a másodikat 2016 áprilisában kapják meg – tette hozzá a megyei tiszti főorvos, és megjegyezte: kérik a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és igényeljék az ingyenes HPV-oltást gyermeküknek.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában