Helyi közélet

2015.08.29. 12:32

Nem fertőző, de nem is gyógyítható

Nyíregyháza - A vitiligo világszerte a lakosság 1–2 százalékát érinti. Hazánkban körülbelül 100–200 000 vitiligós beteg van.

Nyíregyháza - A vitiligo világszerte a lakosság 1–2 százalékát érinti. Hazánkban körülbelül 100–200 000 vitiligós beteg van.

A vitiligo (szerzett pigmenthiány) során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt, előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik – kezdte válaszát nyíregyházi fiatal olvasónk felvetésére dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos.

A 21 éves lány levelében arra panaszkodott, hogy néhány hete kifehéredett foltok jelentek meg a karján, de eddig csak az interneten „próbálta kideríteni” mi lehet ennek az oka. Minden bizonnyal nem ő az egyetlen, aki hasonló panaszokkal küzd, ezért szakember véleményét kérdeztük.

Az ok nem ismert

– A betegség orvosi és nemzetközileg használt megnevezése vitiligo. Magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak nevezhetjük – magyarázta a szakorvos. – Bár a kiváltó okokat nem ismerjük, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek döntő többségében egyaránt szerepet játszik a genetika, az immunrendszer és a környezeti hatások. A legszélesebb körben elfogadott feltételezés szerint a vitiligo autoimmun betegség, vagyis a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, valamilyen okból idegennek ítélve őket.

A vitiligo gyakran kezdődik egy gyorsan kialakuló halványabb, majd éles szélű, fehér folttal, amelyet hosszú stagnálás követhet. Sokszor azt követően következik be egy újabb „lobbanás”, amikor az érintett nagyobb stresszt, lelki megrázkódtatást él át. Így váltakoznak a romló és a stabil időszakok, melyek közt – igen ritkán – spontán repigmentáció is történhet.

– A vitiligót az emberek hajlamosak más betegséggel összekeverni (lásd keretes írásunkat) ezért fontos, hogy szakember véleményét kérjék a betegek – nyomatékosított a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa és alapítója. – A tudomány mai állása szerint a vitiligo nem gyógyítható, de csökkenthető a különbség a pigmentált bőrfelület és a fehér foltok közt. Mi nemcsak a pontos diagnózis felállításában segítünk a pácienseknek, hanem speciális kezelésekkel jó eredményeket érhetünk el – hangsúlyozta dr. Beleznay Gyöngyike.

Csökkenthető különbség

A bőrgyógyász szakorvos szerint terápiák közül a legfontosabb a fényvédelem magas faktorszámú (50+SPF) fényvédő krémekkel és ruházattal.

– Ezekkel csökkenteni lehet a normál bőr és a pigmenthiányos terület közötti színkülönbséget, de ami sokkal fontosabb, hogy a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulását is megelőzhetjük – mondta, és hozzátette: vitiligónál a bőrgyógyász illetve a szakorvosok feladata az esetleges társbetegségek, gócok, hiányállapotok felderítése és kezelése is. A vitiligót ugyanis társbetegségek is kísérhetik. Például pajzsmirigybetegség, savhiányos gastritis, cukorbetegség, idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség, vészes vérszegénység stb.

– A vitiligo semmi esetre sem tekinthető egyszerű kozmetikai problémának, ez egy valódi megbetegedés, ami a legtöbbször súlyos lelki problémákat is okoz az embereknek. Míg nekik szégyenérzetük van, a társadalom egy része tévesen azt gondolja, fertőző betegségről van szó, de nem! – jelentette ki határozottan a bőrgyógyász. – A szakemberek pedig abban is komoly segítséget jelenthetnek, hogy a betegség okozta lelki problémát könnyebb legyen feldolgozni.

A foltokról

A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik.

Ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed, és teljes pigmentvesztést okoz.

A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, a végbél és nemi szerv környékén, az arcon keletkeznek először.

A legtöbb esetben a foltok elhelyezkedése a test két oldalán nagyjából szimmetrikus. Nem ritka eset, hogy a pigmenthiányos foltban a szőrzet is elveszti színét.

Ne keverjük össze más betegséggel!

Sokan hajlamosak arra, hogy a vitiligót összekeverjék az albinizmussal.

– Ez egy téves elképzelés, hiszen ha az egész bőrön meg is jelennek a fehér foltok, az ember hajszíne és a szemszíne nem változik, ugyanakkor az albínók haja ugyancsak fehér, szemük pedig pirosas színű – mutatott rá a különbségekre a bőrgyógyász szakorvos. Majd példaként megemlítette: szintén fehér foltokkal gyógyulhat például a pikkelysömör és az ekcéma is, amely maradandónak is bizonyulhat, amennyiben kiterjedt volt a gyulladás, de okát tekintve nem azonos a vitiligóval.

– Szintén nem szabad összekeverni a vitiligót az úgynevezett napgombával, amikor is napozás után jellemzően a háton, vállakon, felkaron és a mellkason alakulnak ki fehér foltok – említette dr. Beleznay Gyöngyike.

Vannak olyan gyógyszerek, például szteroidtartalmú kenőcsök, melyek mellékhatásaként is jelentkezhet fehér folt a bőrön, ami a kezelés befejezése után spontán visszanyeri az eredeti színét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában