Helyi közélet

2015.09.06. 15:43

Aranyat ér a jó baleseti helyszínelő

Nyíregyháza - A „tanévkezdési pikniken” a diákok bepillanthattak a helyszí­nelők életébe.

Nyíregyháza - A „tanévkezdési pikniken” a diákok bepillanthattak a helyszí­nelők életébe.

Ha nem is az amerikai-kanadai bűnügyi szappanopera elevenedett meg csütörtökön a NyírPlaza parkolójában, kicsit azok is helyszínelőknek érezhették magukat, akiknek az ereiben nem ilyen vér csörgedezik. Az ominózus sorozat a Las Vegas-i bűnügyi helyszínelőkről szól, akik különös, néha bizarr ügyeket oldanak meg a tudomány segítségével. A kép­ernyő hősei a legmodernebb technológiát alkalmazva elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Többször visszhangzik: „A bizonyíték sosem hazudik, de az emberek igen!”

Iskolarendőri szolgálat

A megyei baleset-helyszínelői versenyt a tanévkezdéshez kötődő iskolai roadshow-val kombinálták. Így aztán miközben vetélkedtek a rend­őrök, népes gyereksereg sürgött-forgott a különböző standoknál. Drotár Bence, a nyíregyházi Zelk-iskola nyolcadikosa nem először látott ilyen jellegű kitelepülést. A motorszimulátorból kiszállva megjegyezte:

– Ez most is tetszett. Korábban, a sulinkban már kipróbálhattam ezt a szerkezetet, ami azt modellezi, mintha különböző időjárási körülmények között vagy más napszakokban ülnék a motor nyergében. Érdekes a rendőri pálya, de engem az informatika jobban izgat, szeretnék továbbtanulni a Kölcseyben vagy a Krúdyban.

A 2015/2016-os tanévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 137 településének 211 iskolájában 198 rendőr kezdi meg iskolarendőri szolgálatát. Farkas József rendőr dandártábornok, megyei rend­őrfőkapitány kijelentette:

– A mai rendezvényt lehetne „tanévkezdési pikniknek” is nevezni. A diákok bepillanthatnak a helyszínelők életébe, ami csáberőt is jelenthet számukra a pályaválasztásnál. A berkeinken belül a jó baleseti helyszínelő aranyat ér. A fehér tányérsapkát viselők a közterületeken végzik felelősségteljes munkájukat. Ők a szakma krémjéhez tartoznak. A megyei versenyen a legjobbak, a „spílerek” adnak számot felkészültségükről, ketten képviselik majd Szabolcs-Szatmár-Bereget a veszprémi döntőben.

Aktív iskolarendőrök

Farkas József hozzátette: – Szeptemberben, a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség a polgárőrséggel karöltve azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt – különös figyelemmel a gyermekek biztonságára, és fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására. A 2008-ban megkezdett „Az iskola rendőre” program folytatódik. A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, elérhetősége a résztvevő iskolákban megtalálható plakátokon kifüggesztve.


Szikszai: „Nincs két egyforma baleset”

– Hogy milyen erényekkel szükséges rendelkezniük a baleseti helyszínelőknek? Nos, roppant szerteágazó tudásanyag birtokában kell lenniük. Mivel nincs két egyforma baleset, minden helyzetre azonnal kell reagálniuk. A helyszínelői versenyen húsz versenyző párt alkotva nyolc különböző állomáshelyen mérettetett meg – jegyezte meg Szikszai Tihamér, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Mivel a megyei rendőr-főkapitányság és a megyei Baleset-megelőzési Bizottság a gyermekek védelmét, az aktív részvételt a közlekedési nevelőmunkában kiemelt feladatának tekinti, jóleső érzéssel nyugtázták az érdeklődő tanulók jelenlétét a NyírPlaza parkolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában