Helyi közélet

2015.09.12. 13:10

Az aszály miatt már porondok díszítik a Tiszát

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem csak tározók száradtak ki, de a talajvízszint is másfél méterrel alacsonyabb a kelleténél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem csak tározók száradtak ki, de a talajvízszint is másfél méterrel alacsonyabb a kelleténél.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén mind a felszíni, mind a felszín alatti vízkészlet mennyiségében jelentős a hiány – foglalta össze a lényeget érdeklődésünkre Lucza Zoltán osztályvezető.

Az aszály hatása

– Folyóink mederteltsége alacsony, területünkön tavasszal nem alakult ki kisebb belvízhelyzet sem, így nem volt alkalom a tározóink töltésére, azok vízállása továbbra is üzemvízszint alatt van. A csatornáink többsége kiszáradt. A 2015-ben eddig lehullott csapadékmennyiség 158 mm-rel kevesebb, mint a sokévesnek megfelelő, ami azt jelenti, hogy a csapadék harmada hiányzik.

– Folyóinkon rendkívül alacsony vízállásokat tapasztalunk – folytatta a szakember. – Szeptember 4-én a Tiszán, Tivadarnál 7, 6-án pedig Záhonynál 14 cm-rel mértünk a történelmi kisvízszintrekordnál (LKV) kisebb vízállást. A felsőbb szelvényben, Tiszabecs határállomáson is alacsonyak a vízállások, de ott 4 cm-rel fölötte maradtak a korábban tapasztalt legalacsonyabb vízállásnál. A Tisza alsóbb szakaszán Dombrádnál és Tiszabercelnél kedvezőbb a helyzet a tiszalöki vízlépcső visszaduzzasztó hatása miatt. A vízállás a Szamoson Csengernél -131 cm volt 5-én, ami 1 cm-rel múlta alul a korábbi kisvízi rekordszintet.

– A Fetivízig területén lévő tározókban az üzemvízszintek eléréséhez szükséges vízhiány 17,1 millió köbméter. A Nyírség hét tározójában a hiány összesen 3,8 millió köbméter; ezek közül a Rohodi- és a Pazarnyi-tározóban nincs víz. Szatmárban üres a Penyigei- és a Szamosmenti-tározó. A területen elhelyezkedő négy tározóban (Tunyogmatolcsi, Szamossályi, Szamosmenti, Penyigei) a vízhiány összesen 4,3 millió köbméter. A Rétközi-tó üres, feltöltésére tiszai árhullámból vagy magas belvízállások esetén lenne lehetőség.

– A talajvíztükör magassága – tette hozzá Lucza Zoltán – augusztus végére a sokévestől közel 1,6 m-rel alacsonyabb. Augusztusban a vizsgált 47 talajkútból 32 került az addigi történelmi kisvízszint alá. Területünk talajvízállását és annak változásait alapvetően a csapadékviszonyok határozzák meg, ez a talajvízkészlet legfontosabb táplálója. A nyár folyamán beavatkozásokat végeztünk a vízpótlás érdekében: a júniusi krasznai árvízből vizet engedtünk a Szamos–Kraszna-közi tározó területére, illetve a tunyogmatolcsi Holt-Szamos-tározóba.

– A Szamoson keletkezett kisebb árhullámból a Szamossályi-tározót és a holtágakat részlegesen feltöltötték, valamint a Túrból az Öreg-Túr vízpótlása is megvalósult. A tiszaberceli szivattyútelepnél vizet pótoltunk vissza a Tiszából a Belfő-csatorna vízrendszerébe, és ahol lehetett, vízvisszatartási helyeket alakítottunk ki.

– Előrejelzéseink szerint a szeptember az átlagosnál melegebb és szárazabb, az október az átlagosnál melegebb és az átlagosnál kissé szárazabb lesz, így a vízhiány továbbra is komoly feladatot ad a vízgazdálkodók számára.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában