Helyi közélet

2015.09.15. 19:25

Dübörög az almaszezon - uniós források nélkül

Mátészalka - A mátészalkai cég jelenleg nem tud uniós forrásból kapacitásbővítésre pályázni.

Mátészalka - A mátészalkai cég jelenleg nem tud uniós forrásból kapacitásbővítésre pályázni.

Dübörög az almaszezon, Szabolcs aranyát szorgos kezek kapkodják le a fákról. Még a szezon elején készített körképünkből kiderült, 24 forintos nettó induló áron vásárolták fel a feldolgozóüzemek a gyümölcsöt. Megkerestük a mátészalkai ESZAT KFT.-t. Kíváncsiak voltunk arra, mennyit változott azóta a helyzet almafronton.

Megfelelő ütemben

– Feldolgozóüzemünkben az ütemtervnek megfelelően halad az alma felvásárlása és feldolgozása – tudtuk meg Kovács Károly Györgytől, a cég ügyvezetőjétől. – Folyamatosan vesszük át a gyümölcsöt a partnereinktől, a szabolcsi és a szatmári gazdáktól, akiknek az anyacégünk, az Agroker Holding finanszírozza a termelésüket. Úgy látjuk, hogy a tavalyi csúcstermésnek az idén csupán az 50-60 százaléka teremhet országszerte. A minőség sem az igazi, hiszen a hőség és a szárazság jelei mutatkoznak a gyümölcsökön, rengeteg étkezési célra termesztett gyümölcsből lesz ipari alma.

Kovács Károly György hozzátette: jelenleg nettó 30 forintért veszik át az almát, éves tervükben 35 ezer tonna gyümölcs felvásárlása szerepel, amihez a jelenlegi állás illeszkedik is.

Beállnak az árak

– Az értékesítés még nem indult be, megvárjuk, míg kiderül, mekkora a hazai terméskiesés, és azt, hogy beálljanak az uniós árak is. Sajnos a mai napig nem tudunk uniós forrásból kapacitásbővítésre pályázni, a Vidékfejlesztési Operatív Program tervezetében csak mikro- és kisvállalkozások részére találhatóak pályázatok. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy mi, egy erős, hazai középvállalkozás, elesünk az uniós forrásoktól – mondta lapunknak Kovács Károly György.


Szabolcs-Szatmár-Bereg - A jó értékesítési szezon előjele, hogy a nyári almafajtákat 100–140 forintos áron lehetett eladni. tovább »

Nyíregyháza - Megkezdődött az almaszüret a gyümölcsösökben és munkába álltak a sűrítményt készítő üzemek is. tovább »

Újfehértó - Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában