Helyi közélet

2015.09.18. 18:07

Kincses szombat Dadán – régészeti leletekkel

Tiszadada - Kőbalták, bronzkori edények, ékszerek, szkíta karperecek is várják a vendégeket.

Tiszadada - Kőbalták, bronzkori edények, ékszerek, szkíta karperecek is várják a vendégeket.Ötödik éve vesz részt Tiszadada a Kulturális Örökség Napok országos rendezvényben, amelynek ezúttal a fő témája a régészet. Így emlékeznek a 200 éve született Rómer Flórisra, a magyar régészet atyjára. Ebből az alkalomból nyílik egynapos kiállítás „Kincses szombat” avagy Régészeti leletek Tiszadada és környéke földjeiből címmel szeptember 19-én, szombaton 15 órakor a Tiszadadai Tájházban.

A földből előkerülő régészeti leletek a hétköznapi ember számára misztikus dolgok. A tiszadadai kiállításra az elmúlt 200 évben előkerült régészeti leletekből válogatták ki a legérdekesebbeket a szakemberek a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeti raktárából. A csupán egy napig tartó tárlaton láthatóak lesznek egyebek mellett egy újkőkori falu használati tárgyai, kőbalták, bronzkori edények, de várják az érdeklődőket vaskori bronz ékszerek, lovagi kardok, szkíta karperecek is. Egy honfoglalás kori – különleges – torzított-lékelt koponya is megtekinthető lesz.

Míg a felnőtteket a különleges tárgyak látványa, addig a gyermekeket régészeti homokozó várja. A kiállítást megnyitja, majd a tárlatot bemutatja Jakab Attila régész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum Régészeti Osztályának vezetője.

A különleges kiállítás 22 óráig tekinthető meg, ezt követően a tárgyakat az anyaintézménybe visszaszállítják – tájékoztatta lapunkat a nem mindennapi rendezvényről ifj. Kovács Géza közművelődés-vezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában