Helyi közélet

2015.09.10. 16:51

Méltó feltételek között gyógyíthatnak ezentúl Mátészalkán

Mátészalka - Negyedmilliárd forintból újult meg a mátészalkai kórház belgyógyászati tömbje.

Mátészalka - Negyedmilliárd forintból újult meg a mátészalkai kórház belgyógyászati tömbje.

– Ez tényleg nagyon szép lett. Napfényes, világos, és négy beteg kényelmesen elfér itt – magyarázta a kórház egyik ápolónője, miközben a kedden átadott, teljesen felújított belgyógyászati tömb még üresen álló kórtermeiben sétáltak. – Bárcsak sokáig így maradna, jó lenne, ha mindenki vigyázna rá! – reménykedett a kolléganője.

– Ez a második otthonunk, sok időt töltünk itt, így érthető, nekünk külön öröm, hogy nemcsak a betegeket gyógyíthatjuk korszerű körülmények között, hanem a munkánknak is javultak a feltételei – ezt dr. Makrai Tibor mondta lapunknak. A belgyógyászati osztály vezető főorvosától megtudtuk, tavaly 3600 beteget kezeltek a 75 ágyas osztályukon. A legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség miatt kerültek hozzájuk, de daganatos betegek utókezelését is végzik a 13 orvos és negyvennél több szakdolgozó alkotta team tagjai. Szintenként 9–9 négyágyas, valamint egy-egy mozgássérült kórterem található, leg­elöl széles nővérpult várja, hogy napokon belül a betegek és a gyógyítószemélyzet vegye birtokba a tágas tereket.

A munka még nem ért véget

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szinte az utolsó pályázati lehetőséget használta ki akkor, amikor a Szatmár-Beregi Kórházak korszerűsítésére és struktúraváltására „kért” és kapott 1,8 milliárd forint hazai és uniós támogatást. Erről már dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató beszélt.

A program keretében Fehérgyarmaton felújították az intenzív osztályt, Mátészalkán megújult a műtőblokk, nyáron letették a szakrendelőknek helyet adó új épület alapkövét, s ennek részeként lett korszerűbb 250 millió forintból a belgyógyászati tömb is.

– Az alapkoncepciónk az volt, hogy a régi, elavult pavilonokat megszüntessük, az épületek (hotel-diagnosztika, szakrendelők, belgyógyászat) közötti összeköttetést megteremtsük, a betegutakat lerövidítsük, egységes, központosított járóbeteg-ellátás és betegirányítás jöjjön létre – hangsúlyozta az orvosigazgató, és érzékeltette is egy példával, hogy mire gondol: a jövőben nem kell esőben, sárban, hóban a betegeket az udvaron tologatni egyik helyről a másikra.

– A munka nem ért véget, hiszen egy héten belül erre az új helyre költözik a belgyógyászat, itt gyógyulhatnak a betegeink. Közben épül, és az év végére elkészül a szakrendelők tömbje – sorolta Szondi Zita. És a költözéseknek sincs vége: a hotel-diagnosztikai tömb földszintjére, immár végleges helyükre kerülnek a sebészeti jellegű szakrendelések, a többiek azonban még ideiglenesen más helyre költöznek.

Egy-egy mondatban

Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgató főorvosa azt mondta: a 27 milliárd forintos fejlesztési csomag fontos része a Szatmár-Beregi Kórházak korszerűsítése, amely jelentősen javítja a betegellátás feltételeit.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt mondta: nem kis feladat egészséges társadalmat nevelni, van mit tenni a magyar egészségügyben. Majd arról beszélt, hogy a hátrányos helyzetű térségünk ellátásának fejlesztésére még szükség lenne több mint egymilliárd forintra.

Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, aki hat évig vezette a kórház humánpolitikai osztályát, megerősítette: a város az intézmény menedzsmentjével közösen a kórház további fejlődésében gondolkodik.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában