Helyi közélet

2015.09.30. 11:41

Westsik-es diák a franciaországi Európa Bajnokságon

Nyíregyháza - A párizsi Europain nemzetközi sütőipari szakkiállítás egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye a nemzetek pékválogatottjainak versenye, a Coupe du Monde de la Boulangerie, melyen a legjobb pékek vehetnek részt a világ minden tájáról. E pékverseny előselejtezője a Coupe Louis Lesaffre, melyet augusztus végén rendeztek meg Lille-ben, Franciaországban, ahol a magyar pékcsapat is bemutathatta tudását.

Nyíregyháza - A párizsi Europain nemzetközi sütőipari szakkiállítás egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye a nemzetek pékválogatottjainak versenye, a Coupe du Monde de la Boulangerie, melyen a legjobb pékek vehetnek részt a világ minden tájáról. E pékverseny előselejtezője a Coupe Louis Lesaffre, melyet augusztus végén rendeztek meg Lille-ben, Franciaországban, ahol a magyar pékcsapat is bemutathatta tudását.

A Lesaffre Kupa egyik új eleme volt a fiatal pékek versenye. Ebben a kategóriában hazánkat Baji Gábor képviselte, aki a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola végzős pék-cukrász tanulója. A fiataloknak a versenykiírás alapján 4 óra alatt „Születésnapi zsúr” témában három kreatív terméket kellett elkészíteniük. Gábor kimagasló munkával készítette el versenytermékeit, meggyőzve ezzel a 15 tagú gyermekzsűrit és a felnőttekből álló nemzetközi zsűrit. Az értékelésnél kiderült, hogy a nemzetközi mezőnyben az igen előkelő 5. helyet szerezte meg. A hazaérkezést követően élményeiről faggattuk az ifjú pék-cukrász jelöltet.

Úgy tudom, a nyári programodban nem szerepelt ez a franciaországi verseny?

Így van, ugyanis két héttel a verseny előtt tudtam meg, hogy részt vehetek a versenyen. Először megdöbbentett a hír, aztán nagyon örültem, hogy rám esett a választás. Ezt követően Budapestre utaztam, ahol egy igen intenzív felkészülésen vettem részt. Négy napon át, reggeltől-estig, Tukacs Roland pékmester irányításával ismerkedtem az egyedi termékekkel, technológiai megoldásokkal, kulisszatitkokkal. Erre azért is szükség volt, mert nemcsak egyénileg versenyeztem, hanem segítettem a csapat munkáját is.

Milyen termékkel készültél?

Kungfu Panda süteményt készítettem hosszúkovásszal készült briós tésztából, ezt linzertésztával vontam be. A panda szeme, szája, füle, orra barna linzertésztából volt. Igazi kézimunka volt és nagyon időigényes.

Mit tapasztaltál, mi a különbség a francia és a magyar technológia között?

Ezt azért nehéz megítélnem, mert Budapesten a felkészülés körülményei hasonlóak voltak a versenykörülményekhez. A legjobb minőségű alapanyagokkal dolgoztunk, sokkal komolyabb gépekkel, mint amit megszoktam.

Mennyit láttál a városból, Franciaországból?

Autóval utaztunk, de nézelődésre nem nagyon volt idő. De mindenképpen megérte, sokat tanultam ezen a versenyen. Mindenkinek köszönöm a lehetőséget.

- Dr. Rubi Ferenc igazgató, Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában