Helyi közélet

2015.10.18. 09:41

A gyümölcsöző Almaház

Nyíregyháza - Gazdag programsorozat illeszkedik az építészeti világnaphoz a kamara jóvoltából Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Gazdag programsorozat illeszkedik az építészeti világnaphoz a kamara jóvoltából Nyíregyházán.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara az építészeti világnaphoz igazodva több mértékadó rendezvényt szervez. Ezek egyike a megyénkből származó építész egyetemi hallgatóknak kiírt Diplomadíj-pályázat eredményhirdetése, valamint a Kulcsár Attila DLA, Ybl-díjas építész Kész a leltár című könyve apropóján lebonyolított szakmai előadás.

Bejárják a VMKK-t

A 2015. évi Diplomadíj-pályázaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulmányait befejező Balogh Gergely „Almaház” témájú diplomaterve kapta az elismerést, mely Nyíregyháza belvárosában, a VIDOR Kertként közismert foghíjtelken dolgozta fel a talán még ma is a megye szimbólumának tekinthető alma fogyasztásához, népszerűsítéséhez köthető közösségi, ismeretterjesztő és marketingközpont vízióját.

A rendezvény másik témája a „Kész a leltár” című, Kulcsár Attila & Márta építészek tervezői munkásságát felölelő könyv bemutatása volt, mely a korábbi Kulcsár Attila DLA „LXX” című könyv és az abban foglalt építészi munkásság szerves folytatásának tekintendő.

Végh József, a Területi Építész Kamara elnöke a várható további kamarai rendezvényekre invitálta a jelenlévőket. A tervezett események között szerepel Amerika építészeti értékeinek áttekintése Berzeviczy László építész úti beszámolója révén, Szenes István Europa Nostra-díjas belsőépítész is érdekes ígérkező programmal készül, Bán Ferenc DLA Ybl-, és ­Kossuth-díjas építész vezetésével pedig épületbejárással egybekötött délután lesz az általa tervezett és sok szempontból újratervezett Váci Mihály Kulturális Központban.

Tizenhét éve

Idestova 1998-tól tartják október 6-án az építészeti világnapot. Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában