Helyi közélet

2015.10.29. 12:08

A sóstói fejlesztés ügy is szóba került a közgyűlésen

Nyíregyháza - Fekete munkások és más gyanús ügyletek a sóstófejlesztés körül? Egyetem lesz a Főiskolából, de miféle változásokkal jár ez, ha jár valamivel? Hogyan lehetne tehermentesíteni a Kertvárost a forgalomtól? Megannyi érdekes kérdés és válasz hangzott el a mai közgyűlésen.

Nyíregyháza - Fekete munkások és más gyanús ügyletek a sóstófejlesztés körül? Egyetem lesz a Főiskolából, de miféle változásokkal jár ez, ha jár valamivel? Hogyan lehetne tehermentesíteni a Kertvárost a forgalomtól? Megannyi érdekes kérdés és válasz hangzott el a mai közgyűlésen.

12:31: Két ingatlant szeretne eladni a város (Szarvas u. 28. és Dózsa Gy. u. 34.), ezek induló licitárait határozta meg a testület. Hét állami tulajdonú lakóingatlan kerül ingyen a városhoz, ezek főként bérlakásként funkcionálnak majd. Elfogadta a közgyűlés a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás első félévi tevékenységéről szóló beszámolót, és döntöttek arról is, hogy a Nyíregyházi Egyházmegyének bérbe adnak egy huszártelepi ingatlant, a Kapuházat. Megalkotta a testület a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet, e szerint a Sóstón kiépített rendszert a közterület-felügyelet ellenőrzi.


11:50: Közgyűlést tart a megyeszékhely képviselő-testülete. Napirend előtt dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett, a Nyíregyházi Főiskola vizuális kultúra intézetének egyetemi tanára vehette át a Nyíregyháza Város Tudományos Életéért Westsik Vilmos-díjat.

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat és a Nyíregyházi Főiskola. Dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes azt mondta, a megállapodás célja, hogy ha a város adja a kereteket, az intézmény pedig a tudást, az minden, a főiskolán végzett hallgató érdekét szolgálja. Dr. Onder Csaba hivatalos rektorjelölt arról beszélt, hogy most a legfontosabb feladatuk tartalommal megtölteni az alkalmazott tudományok egyeteme címet (ezt a tervek szerint január 1-jétől viselheti a főiskola, a szerk.). Nagy László (MSZP) azt mondta: az elmúlt két-három év bizonytalansága után a kormány javaslata méltó helyére emeli az intézményt. A város nem csak abban segíthet, hogy a főiskola kiváló hallgatókat képezzen, de abban is, hogy a jól felkészült szakembereket itt tartsa - mondta.

A két közgyűlés közötti eseményekkel kapcsolatosan Lövei Csaba (Együtt) felidézte az egyik oknyomozó portál cikkét, amely azt írta, a sóstófejlesztési projekt egyes elemeit túlárazták és hogy feketén foglalkoztattak munkásokat, de beszélt arról is, hogy az ügyészség egy magánszemély bejelentése nyomán vizsgálatot folytat az említett ügyben. Azt kérdezte, mi ezzel kapcsolatosan a városvezetés véleménye.

Tóth Imre (Fidesz) a legnagyobb közösségi portálon a Demokratikus Koalíció oldalán megjelent, a miniszterelnök kivégzésére buzdító bejegyzéssel kapcsolatosan kérdezte Hunyadi János képviselőt, a párt választókerületi elnökét. Béres Csaba (Jobbik) egy korábbi közgyűlésre hivatkozva azt kérdezte, történt-e előrelépés a telezöldes kereszteződés ügyében. Érdeklődött a digitális város projektről, felvetette a testvérvárosi kapcsolatok bővítését és azt kérdezte az MSZP képviselőitől, hogy szerintük joguk volt-e koszorúzni az október 23-ai ünnepségeken, és hogy bocsánatot kérnek-e az 1956-os forradalom áldozatainak családjaitól?

Póka Imre (független) az elkerülő út átadásával kapcsolatosan azt kérdezte, hogyan lehet tehermentesíteni a Kertvárost a forgalomtól? - A nyugati elkerülő folytatódik, ezzel csökken majd a forgalom a Kertvárosban - hangzott el a válasz.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a sóstói fejlesztéssel kapcsolatos kérdésre azt mondta, a városvezetés teszi a dolgát: építi a várost, az ellenzék pedig igyekszik a sikereket is rossz színben feltüntetni és lerombolni azokat. Szerinte nem kellene egy szennyhonlap információira támaszkodni, hanem ki kellene menni a helyszínre és megnézni, mi a valóság. Azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy ha nem tudnak segíteni a városnak, legalább ne ártsanak. Ha vannak jogos kritikáik, mondják el, de csak akkor, ha azok tényeken alapulnak. Dr. Podlovics Roland projektvezető azt mondta, minden, eddig lezárult projektelem átadása a kivitelezői szerződésben foglaltaknak megfelelően zajlott.

Hunyadi János válaszolt a kérdésre: egy ál-DK-s csoport adminisztrátora írta az ominózus bejegyzést, őt tavaly májusban a párt, erőszakos megnyilvánulásai miatt kizárta a soraiból. A Demokratikus Koalíció elhatárolódott a bejegyzéstől, és vizsgálják, hogyan előzhetők meg az ehhez hasonló esetek.

Béres Csaba kérdésére Jeszenszki András (MSZP) válaszolt. Azt mondta, egy bizonyos szint alatti felvetésekre nem szívesen reagál, de most megteszi. Demokratikus értékeket valló politikusként nem csak joga, de kötelessége is főt hajtani az 1956-os hősök emléke előtt, erre pedig a családja történelme is kötelezi.

Szilvási István (Fidesz) azt mondta, az elmúlt hetekben több olyan hír is megjelent az országos médiában, amelyekkel a képviselőknek foglalkozniuk kell. Úgy fogalmazott: Nyíregyházának nem ilyen hírekkel kellene bekerülnie a sajtóba, sokkal inkább a gyógyhellyé minősítéssel, a vendégéjszakák számának növekedésével, a turizmus fejlődésével.

Ezt erősítette meg dr. Horváthné dr. Veisz Katalin (Fidesz) is, aki a fürdő gyógyászati kezeléseit méltatta. Lövei Csaba azt mondta, az ellenzéki képviselők nem abban lelik örömüket, ha negatív megjegyzéseket tehetnek. Örülnek mindennek, ami a város fejlődését szolgálja, de ha olyat tapasztalnak, ami kérdéseket vet fel, arra rá fognak kérdezni, mert adott esetben az szolgálja Nyíregyháza érdekét. Szerinte ez is a képviselői felelősségvállalás része.

Dr. Kovács Ferenc szerint ezt az ügyet az ellenzéki képviselők gerjesztették és ezzel besározták a város jó hírnevét. - Az önök magatartása vállalhatatlan - fogalmazott ás hozzátette: kritikára szükség van, de nem úgy, ahogy azt az ellenzéki képviselők teszik. Béres Csaba szerint nem az ő felvetése volt szint alatti, hanem az MSZP pártelnökének viselkedése, aki egy tömeggyilkos arcképével ellátott zászló alatt tartott sajtótájékoztatót. Ágoston Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy a projekt révén Sóstóra még többen látogatnak ki, vonzza a turistákat, a városlakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában