Helyi közélet

2015.10.22. 17:14

Kiválasztották a legjobb filmkritika-írót

Nyíregyháza - A nyertes ars poeticája: a közléskényszer nyavalyájára legjobb gyógyír az alkotás.

Nyíregyháza - A nyertes ars poeticája: a közléskényszer nyavalyájára legjobb gyógyír az alkotás.

Técsi Zoltán tiszaladányi filmrajongó és független publicista lett a nyertese annak a filmkritika-író pályázatnak, amelyet június végén hirdetett meg a Krúdy Gyula Art Mozi, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle. A nyertesnek járó értékes filmes szakmai albumot dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, valamint dr. Drabacz M. Róbert, a Nyíregyházi Főiskola tanára, s egyben a zsűri elnöke adta át csütörtökön a művelődési központban.

– Nagyon örülünk annak, hogy a megye egyetlen, de a legmodernebb technikával felszerelt art-mozija, amelynek a közelmúltban megnégyszereződött a látogatottsága, s amelyet ma már évente több mint 15 ezer néző látogat, többek között ilyen újszerű kezdeményezésekkel is felhívja magára a figyelmet – mondta el dr. Ulrich Attila, majd gratulált a nyertesnek.

A felhívásra ugyan nem túl sok, mindössze nyolc pályamű érkezett, ráadásul öt alkotótól, s ezek sem mindig érték el egy esztétikai értelemben vett filmkritika színvonalát, mindez mégsem vette el a szervezők kedvét. Újragondolva az ötletet, a kezdeményezés folytatását is tervezik.

Técsi Zoltánról – aki pályamunkájában A Saul fia és a Drága Elza! című alkotásokat hasonlította össze – megtudhattuk, hogy évek óta szellemi szabadfoglalkozásúként éli az életét, amiben a moziba járásnak kiemelt fontosságú helye van. A magát éveken át újságíróként is kipróbáló, s több kötet is jegyző fiatalember saját bevallása szerint tud, mer és szeret is élni. Állandóan ír, s úgy fogalmazott: a közléskényszer nyavalyájában szenved, amire egyetlen gyógyír az alkotás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában