Helyi közélet

2015.10.01. 12:18

Ma senki se fogja be a fülét!

Nyíregyháza, Nagykálló - Egy világhírű karmester javaslatára negyven éve ünnepeljük a zenét, ma van a világnapja.

Nyíregyháza, Nagykálló - Egy világhírű karmester javaslatára negyven éve ünnepeljük a zenét, ma van a világnapja.

A zene a legmegbízhatóbb társunk: félelmek nélkül merülhetünk el benne, és nem okoz csalódást. Megtaláljuk benne kimond­(hat)atlan gondolatainkat, önmagunkat, és megtisztítja a lelkünket. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. Mindez pontosan 40 éve történt.

Közösségépítő erő

Ami négy évtized alatt sem változott, hogy a zene önmagában egy csoda: véges számú hang végtelen számú dallammá, hangulattá alakul át benne; a fülünkbe duruzsol bárhol és bármikor, legyen bármilyen is a hangulatunk.

A megyében élő, különböző szakterületeken dolgozó, zenével foglalkozó szakembereket kérdeztünk arról, miért fontos a zene.

Nagy Géza Zoltán nemcsak a Gombóc együttes frontembereként ismert, de más szálakon is kötődik a zenéhez.

– A családunk zene iránti szeretetéről sokat elárul, hogy Gábor öcsém a Banchieriben és a Cantemus Vegyeskarban énekel, Péter öcsém énekkart vezet. Én is tagja voltam egykor egy vegyeskarnak, most zenét tanítok a megye különböző iskoláiban. A közös éneklés és zenélés határtalan öröm a gyermekeknek, egy olyan közös nyelv, amelyet érdemes mindenkinek elsajátítani. Kodály Zoltántól tudjuk, már óvodás kortól énekeltetni kell a gyerekeket, lehetőleg minél gyakrabban. A tanítványaimon látom, milyen boldogok a közös éneklés közben, mintha ilyenkor egy másik dimenzióba kerülnének át. A zene mindenképpen közösségépítő erővel bír, a résztvevőket egy közös cél elérésére ösztönzi. Fontos, hogy a tanulók minél több zenei műfajt megismerjenek, és ebbe nemcsak a komoly- és a népzene tartozik bele, de a könnyű- és a mulatós zene is. De hogy a műfajok között a fiatalok hogyan tudnak eligazodni, s a helyén kezelik-e valamennyit, abban már nagyon fontos szerepe van a zenetanárnak.

– Zenekarunknak a legfontosabb, hogy a koncertjeinken sok megzenésített vers hangozzon el, ugyanis ezek két műfajt is összekapcsolnak, a zenét és az irodalmat. A magyar könnyűzene általában színvonalas produktumokat teremtett, és akkor a legjobb, ha élőben hallható. A tanítványaimmal naponta énekelünk az órákon, ezért nálunk minden nap a zene világnapja lehetne. Mivel általános iskolásoknak és középiskolásoknak is tanítok zenét, pontosan látom a két korosztály közötti különbséget. A kicsik még nyitottabbak, nem kötik őket gúzsba gátlások. Ők szinte kikövetelik, hogy énekeljünk, azonban a nagyobbakat már egy kicsit noszogatni, bátorítani kell – mondta el Nagy Géza Zoltán.

Énekeljünk naponta!

Kiss Ágnes karnagy, a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium pedagógusa szerint már egészen fiatal kortól nagyon fontos a zenei oktatás, ezért is tartaná szerencsésnek, ha a testneveléshez hasonlóan az énekórák is mindennaposak lennének az iskolában.

– A gyerekeknek szükségük van arra, hogy folyamatosan énekeljenek, mert csak így erősödnek meg az ehhez használt izmok és a technikai készségek. Aki a középiskolában kezdi el az énektanulást, nehezebb dolga van, már csak a mutálás miatt is. Ha belegondolunk, folyamatosan körülvesz minket a zene, a televízión, a rádión keresztül mindenkihez elér. A hangsúly inkább azon van, hogy milyen zenén cseperedik fel a gyermek, mert az kihathat az egész életére.

A zeneterápia nem csupán gyógyít

A zene gyógyít! Miközben Németországban zeneterápiás klinika működik, addig hazánkban más kezelések kiegészítő terápiájaként alkalmazzák a gyermekrehabilitáció területén, illetve különböző pszichés betegségben szenvedő felnőtteknél.

– A zene mindenkire hat, éppen ezért a zeneterápia nem csupán gyógyít, hanem segíti az érzelmek meg- és felismerését, fejleszti a kreativitást, a konfliktuskezelést, a kommunikációt, az empátiás készséget, a kapcsolatteremtés képességét – sorolja Vitkai Éva zeneterapeuta. – A zenét vagy annak elemeit (hang, dallam, ritmus) arra használjuk, hogy elősegítsük a kommunikációt, segítsünk felszínre hozni a mélyen elrejtett érzelmeket, azokat át- és feldolgozni, majd továbblépni. A sérült funkciók helyreállítása, a fizikai, érzelmi és értelmi területekre gyakorolt pozitív hatás a beteg életminőségét javítja.

A zeneterapeuta a nagykállói pszichiátriai szakkórházban is tapasztalta a zene erejét. A Magyar Dal Napjára betanított dal és közös éneklés olyan élményt jelentett a résztvevőknek, hogy hetekig erről beszéltek. A gyakorlat pedig bizonyítja, hogy a „hagyományos” pszichiátriai, pszichológiai kezelést eredményesen egészíti ki a zeneterápia.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában