Helyi közélet

2015.10.19. 07:57

Ön emlékszik még az első mobiljára? - 25 éves a hazai mobilszolgáltatás

Nyíregyháza - Akkora volt az akksi, mint a mai mobiltelefon... „Súlyos” visszaemlékezések a 25 éves mobilozásra.

Nyíregyháza - Akkora volt az akksi, mint a mai mobiltelefon... „Súlyos” visszaemlékezések a 25 éves mobilozásra.

– A napokban volt negyedszázada (egészen pontosan 1990. október 15-én), hogy elindult a hazai, kereskedelmi mobilszolgáltatás.

Erről az időszakról „súlyos” és egyben meghatározó emlékeket őriz Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezetője, aki a mai napig otthonában őrzi első mobilkészülékét, valamint a Kelet-Magyarország sportrovatának vezetője, Mán László is.

A mai napig féltve őrzöm a Motorola Associate 2000 típusú készülékemet, aminek 60-as volt a hívószáma – emeli fel a méretes szerkezetet Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezető igazgatója. – A 25 éves, 7 kilós mobiltelefon hatalmas áttörés volt akkoriban, hiszen megkönnyítette a vállalkozók életét. Emlékeim szerint 80 ezer forintba került. Kocsiban is lehetett vele telefonálni az antennával. Használhattam akár külföldön. Nagyon drága volt a percdíj. Akkora volt a japán gyártmányú akkumulátora, mint amekkora most egy mobiltelefon. Hihetetlen, hogy a technika ennyi idő alatt mekkora fejlődésen ment keresztül. Hamar eltelt ez a bizonyos 25 esztendő, és lám, mennyit változott a mobilok világa is!

 

Saját élmények

A Kelet-Magyarország a saját háza táján is őriz élményeket a mobiltelefon megszületésének időszakáról.

– Manapság már mit lehet látni a különböző sportesemények sajtóhelyein? Laptopokba szaporán író krónikásokat, akik szinte élő közvetítéssel szolgálják ki a különböző internetes portálokat. Az újságokba szánt tudósításokat pedig már a helyszínen akár be is tördelik. Ez sem így volt régen – emlékezett vissza Mán László kollégánk. – A sportújságíró az esemény alatt bőszen jegyzetelt papírra, majd igyekezett minél hamarabb egy vonalas telefonhoz jutni, hogy aztán felhívja a szerkesztőséget és az ügyeletes kolleginának bediktálja a történéseket. Időnként több volt az eszkimó mint a fóka, így várni kellett a vonalra. Huszonhárom esztendeje használhattam az első mobilt, ám nehogy bárki is zsebben elférő, lapos és akár vízhatlan „csodatelóra” gondoljon.

– Szerkesztőségünk is kapott egy akkor még ritkaságnak számító, talán Motorolát, amiről a mai fiatalok aligha mondanák meg, hogy az mi is volt. Egy, az akkor divatos diplomatatáskához hasonlított, meg volt a súlya is rendesen. Büszkén, kissé dicsekvően cipeltem fel szeptember első szerdáján a győri stadion lelátóján, és léptem be vele a sajtóhelyre.

– A szokottnál is hangosabb köszöntem és mutatkoztam be, hogy én bizony a Kelet-Magyarországot képviselem és tudósítom. És tettem is a villanyfényes meccs után, amely egyébként remek volt, pedig gól nem született – „sztorizott” a sportrovat vezetője.

Visszaemlékezés

A változó vállalkozói közegben egyre több cégvezetőnek és menedzsernek vált „szériatartozékává” az akkoriban még valóban fél tégla méretű néhány készülék, miután 1990 október 15-én megejtették az első Magyarországról indított mobilhívást. Ezt egyébként Bod Péter Ákos, az akkori ipari és kereskedelmi miniszter indította, a hívott fél pedig Dan Quayle, az Egyesült Államok alelnöke volt. A Motorola DynaTac 8000-es sorozatára biztosan mindenki emlékszik, a nehéz és ormótlan készülék készenléti ideje is csak pár óra volt, beszélgetés közben pedig akár tíz perc alatt is képes volt lemerülni, miközben úgy melegedett, hogy égette a kezünket és a fülünket (sőt, a fél arcunkat). Ráadásul akkoriban a lassan kiépülő hálózaton nem volt mindenhol lefedettség, csak óvatosan nőtt az adótornyok száma: az első hazai mobilhálózati bázisállomásokat és kapcsolóközpontot az 1988-ban felépített, ma is Budapest harmadik legmagasabb építményének számító, 154 méter magas Száva utcai távközlési adótoronyban helyezte üzembe a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó Westel Rádiótelefon (később Westel 0660) Kft.

Westel, amit szívesen senki se veszt el – ezzel poénkodtak a kabarék, és persze azért is kellett kétszer meggondolni, mikor vesszük fel a telefont, mert a kezdetekben még a hívott fél is fizetett kapcsolási díjat. Ráadásul egy mobil akkoriban 70 ezer forintnál kezdődött, de egy jobbfajta modellt akár ennek másfélszereséért is kínáltak, és persze saját mobilszámot is 75 ezer forint környékén osztogattak, ami az akkori pénzügyi környezetben egy fél vagyonnak számított.

KM

És most... Snake!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában