Helyi közélet

2015.10.05. 18:23

Világhírű tubaművész a zene világnapjáról

Nyíregyháza - Szentpáli Roland: „A zenekari játék alázatra és fegyelemre ösztönzött.”

Nyíregyháza - Szentpáli Roland: „A zenekari játék alázatra és fegyelemre ösztönzött.”

A múlt héten ünnepeltük a zene világnapját, amivel kapcsolatosan a világhírű tubaművész, a nyíregyházi származású Szentpáli Roland osztotta meg lapunkkal gondolatait.

„Nagyon sokat köszönhetek a zenének. Gyerekkoromban a zene nevelt tudatosságra, szorgalomra: a mindennapi gyakorlás „kényszere” megtanította, hogyan osszam be az időmet, a rendszeres tanszaki koncertek hozzászoktattak, hogy ki kell állnom emberek elé számot adni tudásomról. A kamarazene alkalmazkodásra, figyelemre tanított: hogy rá tudjak hangolódni különféle karakterű emberekre, megérezzem egy mozdulatból, mit hogyan szeretnének, megértsem egy levegővételből, mi a tempó, mikor kezdünk el játszani. Közös célokat tűztünk ki, amelyeket egymást támogatva, építve próbáltunk elérni. A zenekari játék alázatra és fegyelemre ösztönzött: félretenni az előadói egómat, asszimilálódni zenekari szekciókhoz, alkalmazkodni újabb és újabb karmesteri koncepciókhoz, követni egy folyamatot, aminek néha csak pár másodpercre vagyok a részese, de úgy kell csatlakoznom, mintha az elejétől benne lettem volna, pár pillanatig ugyan, de azonnal a topon lenni. A sok utazás átfogó világképet alakított ki bennem, ami segít eligazodni a mindennapi életben is: megfelelően értékelni az életemet, az úton töltött hetek után áterezni, hogy van egy hazám, ahova tartozom, és hogy az otthon az, ahol hazavárnak. Amikor különféle kulturális háttérrel rendelkező emberekkel találkozom, fontos, hogy magyarként mit képviselek, és látom, hogy kis nemzetként együtt kell gondolkodnunk, össze kell fognunk. A zene az életem egy fontos és meghatározó része, ami nap mint nap megmutatja nekem, hogy mindig van mit tanulni, fejlődni.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában